Vladimír Turner o Paměti města: Naše výstava paroduje reklamní a korporátní vizuály

8. červen 2020

Projekt Paměť města se více než rok zabývá problematikou novodobých proměn Prahy. „Pro nás je to o ztrácení paměti města. Lidé se stěhují z důvodu nedostupného bydlení, absentující výstavby, která by zde například umožňovala žít různým generacím. Mění se struktura obyvatel kvůli gentrifikaci a je tu nadměrný turismus. Všechny zmíněné věci souvisí s tím, že se pro nás Praha stává nedostupnou,“ říká Apolena Rychlíková z projektu Paměť města.

„Projekt není zaměřen nostalgicky, abychom říkali, jak to bylo v minulosti super. Spíše chceme nastolit debatu o tom, co současné proměny v Praze, které se odehrávají velmi dynamicky, znamenají pro lidi, na které dopadají negativně. To je věc, která nám dlouhodobě ve veřejném prostoru chyběla. Když se bavíme o bydlení, tak mluví investoři, developeři nebo bankéři, ale lidé, kteří zde žijí, o bydlení skoro nemluví,“ popisuje důvod vzniku projektu Rychlíková.

Apolena Rychlíková a Vladimír Turner jsou autory nové výstavy projektu Paměť města, která je od minulého týdne k vidění v letenské galerii Artwall. Výstava má jako hlavní téma pětici klíčenek v rukou současných pražských obyvatel. „Parodujeme tím reklamní a korporátní vizuály, kdy vám ruka realitního makléře podává klíč od vašeho nového domu, na který budete celý život splácet hypotéku. My jsme tuto estetiku trochu převrátili,“ říká jeden z autorů výstavy Vladimír Turner.

Čím je podle dvojice stojící za projektem způsoben tak vysoký zájem turistů o Prahu? Poslechněte si celý rozhovor nejen o výstavě Paměť města.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.