Vládnoucí koalice často nedávají v radničních zpravodajích dostatek prostoru opozici. Týká se to i Olomouce

27. září 2023 15:19

Vyvážené a objektivní, takové mají být ze zákona zprávy publikované v radničních periodicích. Vládnoucí koalice ale napříč městy v Česku mají často problém tyto zásady dodržet. Tvrdí to právníci spolku Oživení, kteří vypracovali analýzu Transparentní Česko. V té se zaměřili také na přehlednost a úplnost webových stránek měst, zadávání veřejných zakázek nebo ochranu oznamovatelů. Poprvé o ní mluvili na veřejné debatě v Olomouci.  

„Zjistili jsme, že rozdíly mezi obcemi jsou velké a zákonné minimum je opravdu někde v minulém století,“ komentuje Marek Zelenka, právník spolku Oživení, výsledek srovnání webových stránek jednotlivých samospráv.

Do analýzy zahrnuli sto měst a obcí napříč Českem. „Obecně větší města dopadala spíš lépe, protože mají ansámbl lidí, který může ty věci řešit,“ dodal Zelenka. Ne vždy ale velká města dopadla nejlépe. Například Olomouc ve srovnání transparentnosti radničních periodik skončila mezi městy v kraji poslední.

Olomouc v analýze nedopadla dobře

„V Olomouci jsme dopadli velmi špatně, ale to je celkem standard u radničních periodik v celé republice, protože radniční periodikum zpravidla bývá nástrojem koalice, jak tak trošku manipulovat veřejnost v tom, že vše je růžové,“ popsal Zelenka.

Důvodem špatného výsledku je i to, že opozice v Olomouckých listech, které vydává a zdarma do schránek distribuuje město, dostává prostor jen na zhruba 3,5 procentech plochy.  Výsledek analýzy okomentovala opoziční zastupitelka Dominika Kovaříková za koalici SPOLU. „Zní to hrozně, prostor by mohl být větší,“ uvádí Kovaříková.

Olomoucké listy v elektronické podobě si můžete přečíst ZDE.

Podle náměstka olomouckého primátora Viktora Ticháka z koalice ProOlomouc a Pirátů opozice sice nedostává v městských novinách tolik prostoru, obsah zpráv z radnice ale není tak politický, jak by se podle nashromážděných dat mohlo zdát. Přesto považuje výsledek analýzy za možnost se nad dalším směřováním periodika zamyslet.

„Předtím jsem byl v opozici a vím, že takový prostor by se mi hodil pro komunikaci svých kroků. Musíme zavést taková pravidla, aby vedla k lepší politické kultuře,“ nechává se slyšet Tichák.

Musíme zavést taková pravidla, aby vedla k lepší politické kultuře.
Viktor Tichák, náměstek olomouckého primátora

Spolek Oživení se podle Marka Zelenky snaží o to, aby úřady a instituce fungovaly lépe. „Chceme zvýšit laťku transparentnosti v celé republice, protože to je na jedné straně ten nejlepší protikorupční nástroj, na druhé straně nástroj pro participaci veřejnosti,“ uzavírá Zelenka.

Debaty s představiteli radnic a odborníky bude spolek pořádat i v dalších městech. Kromě Prahy, Ostravy a Brna také v Pardubicích, Plzni a Ústí nad Labem.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio