Vlakem s Petrem Voldánem: Parní lokomotivou Walesem i horskou železnicí ve Švýcarsku

V pořadu Vlakem Libereckým krajem se tentokrát sešli dva rozhlasoví Petrové: Pavel Petr a Petr Voldán. A vzniklo z toho povídání o cestování a o zážitcích nejen z českých železnic.

„Co si budeme povídat, kluci od 5,15, 50 let, všichni mají rádi železnici. Měl jsem doma vláčky na elektriku, chodil jsem se s dědou v České Skalici dívat na nádraží. A protože jsem se narodil v Pardubicích, a nedám na to dopustit, znám to pardubické nádraží, které je nádherné, a teď se dokonce opravuje, jednu chvíli jsem měl obavu, aby se s tím tam něco nestalo při těch velkých přestavbách, ale tam ty jejich mozaiky… Je tam třeba mozaika celé České republiky, to je prostě nádhera, takže i nádraží mám rád,“ odhalil hned na začátku Petr Voldán svůj vztah k železnici a všemu kolem.

„Musím přiznat, že pod Ještěd jsem vlakem ještě nepřijel, do Liberce jezdím většinou autem. Jednou jsem si v Liberci zkusil tramvaj, to mám taky rád, to mi trošku připomíná železnici, pořád jsou to koleje. Ale vlakem jsem tam nikdy nebyl, tak je čas to napravit,“ přiznal také.

Petr Voldán je nejen naším rozhlasovým kolegou, ale také spolupracovníkem České televize, pro kterou připravuje pořad Postřehy odjinud. Díky natáčení se mu například podařilo svézt se parní lokomotivou ve Walesu i horskou železnicí ve Švýcarsku.

Poslechněte si záznam pořadu.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související