Vlasta Dufková: Pouť k pomukání. Předvánoční křížová cesta po bytech starých dam

5. prosinec 2023

Literární tvorba Vlasty Dufkové, překladatelky z francouzštiny a portugalštiny ověnčené Cenou Josefa Jungmanna, je více než dobře ukrytá. Knižně zatím vyšla jen básnická sbírka Čistec a próza Bílé na bílém. Některé její povídky byly publikovány v revue Souvislosti. Jako speciální předvánoční dárek jsme pro vás připravili právě jednu z nich, se zvláštním názvem Pouť k pomukání, s datací 6.–8. března 1994. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Apolena Veldová
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 5. 12. 2023

Tak zvaným pomukáním se prý dorozumívali mniši, kterým klášterní řehole zakazovala mluvit. Ruský výraz Chožděnije po mukam znamená křížovou cestu. Povídka Vlasty Dufkové Pouť k pomukání takovou křížovou cestou být může, byť výklad ponechává otevřený. Jisté je jen to, že zpřítomňuje zašlé časy, kdy se před vánočními svátky obcházeli příbuzní a přátelé.

Z perspektivy odrostlého dítěte se tu vypráví o návštěvách domácností, které mají jednu zvláštnost: „Jsou to prostory bez dětí, a tedy bez hraček.“ Jelikož je však děti právě navštívily, vezmou za vděk třeba i dřevěným andělíčkem na lyžích, který patří leda tak do vitrínky.  

Vypadá to jako obyčejné návštěvy, ale je to pražský místopis a pestrobarevná výšivka s portréty starých dam a obrázky zaniklých pražských světů, z níž vyvstávají fragmenty velkých i malých, osobních dějin. A díky autorčinu básnicky přesnému, labužnickému jazyku, s chuťovými pohárky naplněnými po okraj, se tyto obrazy zjevují sytě a naléhavě. Byť se vypravěčce při veškeré konkrétnosti detailů daří zachovat i určitou rozpitost vzpomínání a rozvzpomínání…

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.