Vlasta Redl s grácií krasobruslaře tančí mezi hudebními žánry

15. duben 2024

Jen dva dny od sebe dělí narozeniny dvou významných a vynikajících českých písničkářů. Karla Kryla jsme připomněli v minulém výročním Přístavu. Jeho nedožité osmdesátiny společnost oslavila 12. dubna po celé republice různými vzpomínkovými koncerty a kulturními akcemi.

14. dubna 1959 se narodil v Novém Jičíně jeden z největších talentů české hudební scény Vlasta Redl. Skladatel, jehož písně Sbohem galánečko a Husličky už dávno zlidověly. Kytarista, který vnesl do folkové muziky artrockové finesy a celý život s grácií krasobruslaře tančí mezi hudebními žánry. Jeho tříoktávový uhrančivý hlas si nemůžete s nikým jiným splést.

V Redlových písních jsou chvíle, kdy snad každý člověk pocítí, že má srdce a duši, že může milovat i nenávidět a že všechno je hříčkou vůle a osudu. Nepopsatelné kouzlo, nespoutaná vitalita a mozartovský průzračná melodika dělají z moravského barda s nadsázkou něco jako hudební národní poklad. Stačí si poslechnout kterékoli album Vlasty Redla, budete možná překvapení, že to je pořád daleko lepší než většina toho, co se produkuje dnes.

Vlastovi a všem jeho fanouškům posíláme jeho písničku a děkujeme za krásné hudební dary, které nám odněkud z nadpozemské výšky snesl. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.