Voda v řekách Povodí Odry opadla, hasiči měli dvě stovky výjezdů

24. květen 2019 10:00

Hladiny řek v celém Povodí Odry klesají, podle ranního měření už platí jen první nejnižší povodňový stupeň na Odře v Bohumíně, na Olši v Dětmarovicích, Věřňovicích i Českém Těšíně a dále na Stonávce, Morávce a Ostravici.

Krajští hasiči měli podle mluvčího Petra Kůdely kvůli počasí téměř 200 výjezdů. Hlavně čerpali vodu ze sklepů a garáží, čistili kanalizace a odstraňovali bahno ze silnic a chodníků.

V centru Ostravy musel být na několik hodin uzavřen zhruba dvousetmetrový úsek silnice na Havlíčkově nábřeží, na Opavsku byly zatopené šatny několika škol, vodu museli hasiči odčerpávat třeba na Základní škole Ochranova nebo na Základní škole v Kylešovicích, zatopená ale byla i pošta v Třinci Odřichovicích nebo šatny základní školy ve Studénce

Skončil stav ohrožení v Těšíně

V Českém Těšíně ve čtvrtek hrozilo, že se řeka Olše vylije z koryta. Místní chodili s obavami pozorovat zvýšenou hladinu řeky celý den. Po poledni ale voda začala klesat a odpoledne mohlo vedení města odvolat krizový stav.

„V televizi říkali, že je tady třetí stupeň, tak jsem se přišel podívat. Je to hodně velké,“ říkal pan Alois. Byl jedním z mnoha lidí z Českého Těšína, který se přišel na rozvodněnou Olši podívat.

V hloučku přihlížejících lidí byl i pan Eduard s vnukem. Ten bydlel u těšínských jatek, kde ve čtvrtek hrozilo, že se řeka vylije z koryta, skoro celý život. „Jsme tady na to celkem zvyklí. Pamatuji, když to tam ten most utrhlo. To jsem byl ještě kluk,“ ukazuje pan Eduard.

Spustit audio

Související