Vodní lůzr Hana Řičicová nabírá body na hnoji. Radio Wave se účastní projektu Udrž to!

18. září 2023

Moderátorka Vlny Hana Řičičová se zúčastnila projektu Českého Rozhlasu Udrž to!. Jejím úkolem bylo najít tři způsoby, jak změnit své každodenní návyky, aby byly ekologičtější. Ukázalo se, že kromě kompostování a procházek po přírodě ji nejvíce pálí spotřeba vody.

Udrž to! s podtitulem Sedm dní pro planetu. To je projekt Českého rozhlasu k Týdnu udržitelného rozvoje, který probíhá od 18. do 24. září 2023. Cílem projektu je představit téma udržitelnosti posluchačům většiny stanic Českého rozhlasu a tedy i Radia Wave. Projekt ukazuje příklady dobré praxe a motivuje k udržitelným změnám chování.

„Překvapilo mě, že v bytových domech není běžné kompostovat,“ pojmenovává Hana svůj první problém, se kterým by v rámci Udrž to chtěla něco udělat. „Taky mám pocit, že neumím úplně šetřit vodou. Doma jsme měli studnu s užitkovou vodou a používali jsme ji na splachování, zalévání a tak. Pořád mi připadá zvláštní, splachovat záchod pitnou vodou.“

S výzvami Haně pomáhala Radka Tyslová, odbornice na ekologické vzdělávání z Ekoškoly Tereza. „Zároveň se mi tam objevuje téma environmentálního žalu, stresu nebo úzkosti. Jsou tu dva extrémy, lidé, kteří nechtějí nic měnit a vytěsňují to a ti, které to naopak hodně tíží,“ říká Radka, když jí Hana povídá o svých úzkostech z plýtvání.

Plýtvá Hana zbytečně vodou? Jak dopadla její kompostovací mise? A co se stalo, když si přinesla na balkon levanduli? Poslouchejte nový díl pořadu Vlna.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.