Vodní ptactvo nejlépe nekrmit vůbec! Doporučuje zvířecí záchranář

Šéf Záchranné stanice živočichů Plzeň Karel Makoň zdůrazňuje, že lidé při přikrmování vodních ptáků zapomínají na soudný rozum. Dávají jim nevhodné krmení a ještě k tomu v nadměrném množství.

„Není to o tom, že k řece přinesu tašku pečiva, navíc plesnivého, a vysypu to tam. Ptáci to mají rádi, ale nic moc jim to nedává. Pro ně je to monodieta,“ zdůrazňuje Karel Makoň. Pro vodní ptáky jsou lepší ovesné vločky, salát apod., ale také nadbytek tohoto krmení neprospívá ani jim, ani okolnímu prostředí. Co patří do krmítka pro drobné ptactvo? A kdy po zimě přestat ptáčky přikrmovat?

Na světě existuje kolem 180 druhů zimolezů, z nich zimolez kamčatský má jedlé plody. Tento zimolez můžete znát také pod názvem kamčatské borůvky, protože jeho plody vzhledem, barvou i chutí připomínají borůvky. Jak zimolez kamčatský pěstovat? Které zimolezy jsou léčivé a jaké mají účinky? O tom mluví bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Jak nachystat záhony na zahrádce na výsev a sadbu? Podle zahradníka Jana Krause je nejvyšší čas s přípravou záhonů začít. Kdo je na podzim nestihl zrýt, musí to udělat teď. Důležité je také záhony odplevelit a pohnojit.

Možná jste si už také přinesli domů kousek jara v podobě kytice tulipánů. A co byste řekli jarní dekoraci v podobě papírových tulipánů? Návod máme od lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové.

Jaro je dobrou příležitostí k tomu zbavit se starých a nevyužívaných věcí. Platí to také pro šatník, který se změnou ročního období můžete protřídit, redukovat a obměnit. Určitě také znáte radu: pokud něco nenosíte půl roku nebo rok, pryč s tím. Dokážete být až tak striktní? Lektorka minimalismu Marcela Janská zastává názor, že to není nezbytně nutné.

Zveme např. na výstavu Petra Dejmka Lékárník fotografem - fotograf lékárníkem do 6. 3. v G4 v Chebu, na výstavu Kraslice do 17. 3. v Muzeu Českého lesa v Tachově a na výstavu výšivek Hany Benešové do 10. 5. v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio