Vodní záchranná služba zahájila sezónu na Slapech. Během léta se tu v rámci své dovolené vystřídá na 60 dobrovolníků

20. červen 2023 12:00

Teplé počasí láká ke koupání, a navíc za necelé dva týdny začnou prázdniny. Na Slapech proto zahájila sezónu Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, která bude až do 3. září zachraňovat tonoucí a lidem pomáhat při úrazech a nesnázích v lodích. Více informací přináší reportérka Věra Hájková.

„Připlaveme k tonoucímu, chytneme ho za ruku, naučeným způsobem a technikou dojde k fixaci tonoucího a záchranář ho uchopí, aby ho měl pod kontrolou,“ vydává pokyny svým kolegům Miroslav Černý, místopředseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Praha 6.

Dobrovolník Jakub Turek si v plném nasazení a v plné výbavě po roce opět připomíná, jak tonoucího zachránit. Co ho motivuje, že sem jezdí v rámci své dovolené?

„Tak já jsem tady už pátým rokem a motivuje mě samozřejmě vztah k vodě. Vodní záchranná služba je taková srdcová záležitost. A to, že dělám něco něco prospěšného pro lidi, je důležitá část mého života.“

Peníze na provoz letos nechybí

V loňském roce chyběly vodním záchránářům peníze. Letos na pokrytí sezóny a provoz strojů finanční prostředky mají. A nechybí ani dobrovolnící, kteří službu vykonávají.

„My máme stále stejné členy a ti se tady střídají celé prázdniny v týdenních cyklech. Službu máme průměrně o pěti lidech. Přes sezonu se nám tady tak vystřídá zhruba 60 lidí,“ uvádí Černý.

Zásahy záchranářů se podle něj každoročně navyšují. Loni měli 106 zásahů, z toho 91 bylo zdravotnických a ten zbytek technických.

Vodní záchranáři na Slapech pomáhají hlavně složkám IZS, obrací se na ně hasiči a klasičtí záchranáři. Dále zajišťují na Slapské přehradě první pomoc a řeší technické problémy.

Velkým pomocníkem pro ně bude letos vodní skútr, který dostali darem. Doba dojezdu k událostem se od Slapské přehrady díky němu zkrátí zkrátí na polovinu.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio