Vodohospodáři zahájili v Šumperku provoz nové sušárny čistírenských kalů. Jedná se o první zařízení svého druhu na severu Olomouckého kraje

21. leden 2024

Moderní sušárna kalů funguje nově v areálu čistírny odpadních vod v Šumperku.  Zpracovávat bude čistírenské kaly z měst a obcí na Šumpersku. Pak je bude možné dál využívat jako hnojivo. 

Čistírenské kaly se vysušují v peci při teplotě přes 80 stupňů celsia. Vzniká tak tmavý granulát. 

„Tím, že tam ta teplota je na 82 stupních, dostaneme z toho jednak vodu a také organické látky a případně i rezidua farmaceutických prvků. To znamená, dá se říct, že na výstupu je ten kal se zvýšenou hygienizací a zbaven vody a organických látek,” popisuje Martin Budiš, ředitel společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, pod kterou sušárna spadá. 

 Vysušený kal je pak možné dál využít – třeba jako hnojivo.

„Strategie je taková, že minimálně minimálně 50% tady toho meziproduktu zpracováváme formou recyklace a vracíme je v podstatě do procesu života na pole,“ doplňuje Martin Budiš.

Vybudování nové sušárny čistírenských kalů vyšlo zhruba na 180 milionů korun. Vodohospodářská zařízení Šumperk na projekt získala pětatřicetimilionovou dotaci z Evropské unie.

Spustit audio