Vojáci Armády ČR zdokonalují své taktické a záchranářské dovednosti v horském terénu v Krkonoších

31. březen 2023 07:38

V našich nejvyšších českých horách v těchto dnech vojáci české armády dokončují zimní výcvik. Výcvikové skupinky tvoří zhruba 12 vojáků z různých útvarů pozemních sil. Součástí je kromě základního pohybu v horském terénu také záchrana člověka zasypaného lavinou. Do hlubokého sněhu se s vojáky vydal i reportér Jakub Vik.

Na sněžném skútru se teď s velitelem a vedoucím instruktorem, doktorem Petrem Stachem, přibližujeme ke stráni nad Dvorským potokem. Právě tam je hlášen sesuv laviny. A pod ní by se mohl nacházet nějaký skialpinista.

Čtěte také

Na místo přijíždějí první vojáci. A za chvíli hlásí nález. „Sonda pozitivní!" A začínají pomocí skládacích lopat vykopávat místo, kde by mohl být sněhem zasypaný člověk.

„Je tu jedna osoba. Je to žena a dýchá," zní hlášení. K transportu pak vojáci používají speciální záchranný modul. „Má kolečka, může plavat na vodě, může se zavěsit do podvěsu pod vrtulník. A může se táhnout po sněhu. Je to věc, kterou disponuje pouze Armáda České republiky."

Modul nesou dva vojáci a potom ho na místě složí do jednoho velkého kusu.

Čtěte také

„Je zapotřebí mít armádu připravenou na tyto krizové situace. V zimních podmínkách je celý ten výcvik kompletně o horském prostředí. Oblékání, pohyb v terénu, orientace. A vrcholí to takovou královskou disciplínou, kterou je ta samotná lavinová záchrana," uzavírá Petr Stach.

Za celou zimní sezónu se na horském výcviku vystřídají stovky českých vojáků.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související