Volby 2022: V Liberci podepsali koaliční smlouvu zástupci čtyř stran

14. říjen 2022 14:30, aktualizováno

Na spolupráci se domluvilo vítězné uskupení starostů (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s ANO, ODS a Piráty. Budou mít 29 z 39 mandátů v zastupitelstvu.

Čtěte také

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj, hnutí ANO, ODS a Piráti 14. října v Liberci podepsali koaliční dohodu. Nová koalice je téměř stejná jako ta, která Liberci vládla uplynulé čtyři roky. Ke Starostům, hnutí ANO a ODS nově přibydou Piráti, kteří jsou v zastupitelstvu města poprvé.

Rada bude mít stejně jako dosud 11 členů. 5 zástupců v ní budou mít Starostové, 4 ANO a po jednom ODS a Piráti. Uvolněných náměstků, tedy na plný úvazek, bude podle dohody koalice nově 6. V minulém volebním období byli 4.

Nově vzniknou i 2 pozice neuvolněných náměstků. Podle lídra ODS Petra Židka, který by se měl stát jedním z uvolněných náměstků, by toto rozdělení mělo zefektivnit práci: „To co nám bylo v minulém období vyčítáno, určitá těžkopádnost a pomalost, tak by v tuto chvíli se některé věci měly zrychlit, protože jednotliví náměstci, tím, že jejich gesce nebude až tak široká, budou mít víc prostoru na to, aby reagovali na potřeby města rychleji,“ řekl Českému rozhlasu.

Větší zapojení se bude očekávat i od dvou neuvolněných náměstků. Budou předkládat i materiály do rady a zastupitelstva a za své gesce ponesou zodpovědnost.

Kandidátem na primátora je zatím Jaroslav Zámečník z SLK. Stvrdit to musí ještě ustavující zastupitelstvo, které bude v úterý 18. října 2022 v 15 hodin. „Pod primátora v minulosti spadaly kancelář architektury města a územní plán, právní odbor, odbor kontroly, kancelář primátora a také tajemník. Většina toho zůstává, pouze kancelář architektury a územní plán je teď rozdělen,“ upřesnil Jaroslav Zámečník.

Uvolněným náměstkem pro kulturu, školství a cestovní ruch bude stejně jako předchozí čtyři roky Ivan Langr ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nově bude ve vedení města za SLK jako uvolněný náměstek Jiří Janďourek, který na radnici pracoval jako vedoucí odboru kanceláře architektury, na starosti bude mít architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby.

Lídryně hnutí ANO Šárka Prachařová bude statutární náměstkyní pro strategický rozvoj a dotace. Bude mít také na starosti energetiku města.

Jiří Šolc z hnutí ANO bude uvolněným náměstkem pro technickou správu a informační technologie. Předchozí čtyři roky, ještě za Starosty, měl na starosti i dopravní stavby. O ty se nově bude starat Jiří Janďourek.

Adam Lenert za ANO bude nově na postu uvolněného náměstka pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti.

Petr Židek z ODS, který byl předchozí čtyři roky neuvolněným radním, bude uvolněným náměstkem pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu.

Nově jsou tedy zřízené dvě pozice neuvolněného náměstka. Jedním z nich bude Jan Hruška z Pirátů, bude mít na starosti městské bydlení. Neuvolněnou náměstkyní bude také Martina Teplá za ANO, která se bude věnovat sociální oblasti.

Neuvolněnými radními budou starosta libereckého obvodu Vratislavice nad Nisou Lukáš Pohanka z SLK a Robert Korselt z TOP 09.

autoři: Eva Malá , Michal Jemelka
Spustit audio

Související