Volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši před Hnutím ANO 2011

3. říjen 2020 19:50

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši, získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ANO také se ziskem 12 mandátů. Třetí Piráti budou mít sedm zastupitelů.

Výsledky krajských voleb do zastupitelstva Královéhradeckého kraje

K výsledkům voleb se vyjádřil také Jaromír Dědeček, lídr Hnutí ANO 2011, které skončilo na druhém místě:

Na třetím místě se v krajských volbách do zastupitelstva Královéhradeckého kraje umístila Pirátská strana. Její krajský lídr se vyslovil k výsledkům:

Jednání o nové koalici v Královéhradeckém kraji budou podle hejtmana a lídra koalice ČSSD a Zelených Jiřího Štěpána dlouhá. Nepředpokládá, že by se opakovala situace z roku 2016, kdy duhová koalice pěti stran vznikla již večer po volbách a tehdy vítězné hnutí ANO bylo odsunuto do opozice.
"My budeme jednat se všemi subjekty, nijak jsme se nevymezovali. Jednání budou asi dlouhá."

Jiří Štěpán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Přes pokles označil Štěpán zisk devíti procent za dobrý. Konkurence jiných stran podle něj byla veliká. "Jsem rád, že jsme tento projekt udělali, koalice ČSSD, Zelených a osobností byla přijata dobře. Je to určitě slušný výsledek a vklad do budoucna," doddal.

Do zastupitelstva Královéhradeckého kraje se dostalo celkem sedm subjektů místo dosavadních devíti. Koalice ODS, STAN a Východočeši spolu stejně jako Hnutí ANO 2011 získaly po 12 mandátech. Piráti mají 7 mandátů, po čtyřech mandátech získaly koalice SPOLU PRO KRAJ - Osobnosti kraje, ČSSD a Zelení, koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj - TOP 09 + HDK + LES a také Koalice pro Královéhradecký kraj - KDU-ČSL - Volba pro město - Nestraníci. Dva mandáty má Svoboda a přímá demokracie.

Voleb se v kraji zúčastnilo 41,01 procenta voličů.

Kompletní výsledky Krajských voleb v Česku najdete na webu iROZHLAS.cz

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio