Vrátí se vlci do Jeseníků? Ochranáři přírody by to uvítali, méně už chovatelé hospodářských zvířat

20. září 2023

Do jesenických lesů by se znovu mohli zabydlet vlci. Tohoto kdysi běžného obyvatele nejvyššího moravského pohoří naši předci zcela vyhubili na začátku 20. století. Nyní se do naší přírody pozvolna vrací.

Zatímco u našich sousedů na Slovensku budí rozruch především medvědi, u nás jsou to vlci. Potkat je můžete i v Jeseníkách. Ochránci přírody v květnu oznámili, že vůbec poprvé zaznamenali na snímcích z fotopastí vlčí pár.

Vlky, tedy konkrétně vlčí pár, zachytily fotopasti instalované v okolí Medvědské hornatiny v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, kde byl pohyb vlků zaznamenán ve třech lokalitách. Ochránci přírody nebyli úplně konkrétní, co se přesné lokality týče, ale pro představu jde o část území ohraničené městem Jeseníkem, Vrbnem pod Pradědem a samotným Pradědem.

Představení nové rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom bude každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Je to velmi dobrá zpráva pro ochranu přírody v Jeseníkách, vlk nám tady nějakou dobu citelně chybí. Je důležitý z mnoha hledisek. Má pozici tzv. zdravotní policie lesu, redukuje počty slabších jedinců a slabších zvířat u spárkaté zvěře,“ okomentoval výskyt vlka předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Čtěte také

Ochránci přírody mají z návratu vlka radost, jinak už je to u chovatelů. Například Petr Ševčík ze Supíkovic na Jesenicku z toho nadšený není vůbec. Na jaře se mu na pastvinách páslo zhruba 50 dospělých zvířat a 40 jehňat, na konci května mu stádo napadl vlk.

„Asi 500 metrů od lesa zlikvidoval osm jehňat. Jedno jsme ani nenašli. Zamordoval taky jednu starou ovci, jedna je teďka v léčení. Píchám ji penicilín, snad se to povede. Jsou to ale náklady, které vám nikdo nezaplatí,“ řekl tehdy Ševčík (více v článku výše).

Vrací se skutečně vlci do Jeseníků? Co by jejich návrat znamenal pro obyvatele těchto hor, nebo pro turisty? I na to odpovídali Gabriela Doupovcová, ředitelka Zemědělského družstva Jeseník, a Petr Šaj z Agentury ochrany přírody.

Poslechněte si v přiloženém audiu výše.

Spustit audio