Vrátíme se k sobě? Přece nechcete být ve vztahu s někým, kdo v něm nechce být s vámi

2. květen 2023

„Partnerství nebo manželství bývá pro naši identitu jádrové, rozchod může otřásat celou osobností,“ říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Iva Rolederová. Někteří lidé přirovnávají rozchod nebo rozvod ke smrti, prožívají ho velmi silně. A to i v případě, že se pro něj rozhodli sami nebo dohodou. Objeví se náročné emoce, které mohou být silné a nečekané. S rozpadem vztahu se lze vyrovnat konstruktivně i destruktivně. Co dělat po rozchodu?

„Na každý rozchod reagujeme jinak, každý jsme jiný. Stavy se mohou měnit klidně co hodinu. Zažíváme vztek, smutek, ale také třeba úlevu a naději. Někdo se dokáže dobře opečovat, tráví více času mezi lidmi a tím, co ho baví a naplňuje. Jiný sáhne k destruktivním strategiím, jako jsou alkohol nebo drogy. Nezřídka se objeví myšlenky, zda jsme se nerozhodli špatně. Jestli jsme jenom nebyli v krizi, kterou jsme v tu chvíli neuměli vyřešit. Je to prý běžné, potvrzuje psycholožka.

Iva Šícha Rolederová

Občas si od vztahu slibujeme moc. Založíme značnou část identity na tom, že ve vztahu jsme. Nevěnujeme se přátelům, volnému času, prostě sami sobě. Když pak něco ve vztahu nefunguje nebo hrozí jeho konec, je ohrožen velký kus naší identity.

Někdo si po vztahu hledá rychle jiný. Možná nechce být na proces truchlení sám, jiným je ve vztahu zkrátka lépe. Můžeme se zeptat, zda je pro nás situace tvořivá, nebo úniková. Chceme utéct smutku, samotě, hněvu a pocitu selhání? Stejně nás ale jednoho dne mohou dohnat a budeme se s tím muset popasovat.

V rozchodu nemusí hrát roli, kdo ho ukončil. Pokud jsme rozpad vztahu nechtěli, samozřejmě to bývá těžší. Ale někdy hněv pomůže, dá nám energii se v procesu rozchodu posunout. Když se rozejdeme ze společné vůle, může to být v tomto těžší. Jako bychom neměli důvod být na druhého naštvaní nebo smutní. Ale emoce takto nefungují, mohou se objevit samozřejmě i u těch, kteří se vztah rozhodli ukončit.

Poslechněte si celý rozhovor o vyrovnání se s rozchodem.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka