Vraždy rapperů vrhají světlo na mnohem rozsáhlejší společenský problém, říká novinář A. R. Shaw

21. listopad 2022

Během uplynulých let zemřel tragickou smrtí nespočet rapperů. Jedním z posledních byl osmadvacetiletý Takeoff, člen americké skupiny Migos, který byl nedávno zastřelen. Tento stále častější jev uvnitř rapové kultury ve mně už dlouho rezonuje a vyvolává spoustu otázek. Ty mi na dálku zodpověděl A. R. Shaw, americký multimediální novinář a autor knihy Trap History, který je původem z Atlanty – takzvané „Mekky jižanského rapu“.

Rapper známý pod přezdívkou Takeoff, člen americké skupiny Migos, byl nedávno zastřelen. Bylo mu teprve 28 let a rozhodně není jediným rapperem, kterého zabili v tak nízkém věku. Mimo něj je to např. Nipsey Hussle, Pop Smoke, PnB Rock, Tupac nebo Biggie Smalls. Vím, že je to velmi komplexní téma, ale dokázal byste shrnout, z čeho tento fenomén pramení? Proč se to děje tak často?

Vezměme to popořadě: Tupac byl zastřelen v Las Vegas v roce 1996, Biggie Smalls v LA necelý rok poté. V té době to bylo něco ojedinělého. Šokovalo to nejen rapovou komunitu, ale z globálního hlediska i celou populární kulturu. Obě vraždy byly opravdu nečekané. Když se na to teď podíváme retrospektivně, během posledních desetiletí touto tragickou smrtí zemřela rapperů spousta. Myslím si, že u většiny z nich se tomu dalo předejít.

A. R. Shaw

Jde o systematický problém, který Ameriku sužuje léta. Ve své knize Trap History začínám u otroctví, zmiňuji zákony Jima Crowa nebo třeba období, kdy si černošské rodiny nemohly dovolit koupit dům, protože jim vláda nechtěla poskytnout půjčku. Na to konto vznikly městské čtvrti známé jako ghetta. Rap se víceméně z těchto těžkých životních podmínek zrodil. Byla to forma protestu proti tomu, co se v těchto komunitách dělo.

Jste původem z Atlanty, mohl byste nám přiblížit, jaké bylo tam vyrůstat, popřípadě jak vás to prostředí formovalo jako člověka?

Nevím, jestli jste fanoušky filmu Black Panther, ale Atlanta je taková Wakanda. Pro Afroameričany je tady spousta příležitostí. Musíme si uvědomit, že jde o místo, kde se narodil Martin Luther King Jr. a s ním afroamerické hnutí za občanská práva. Mohli jsme pozorovat mnoho Afroameričanů, kteří povstali a dělali velké věci. To vás jako dospívajícího motivuje a učí, že můžete dokázat téměř cokoliv.

Jak A. R. Shawa ovlivnilo vyrůstání v Atlantě? S jakými společenskými problémy se Atlanta potýká? A jak změnila skupina Migos kulturu trapu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.