Vrchlabí si z veřejné sbírky už pořídilo kostelní zvony. Teď se lidé skládají na koncertní klavír

11. srpen 2023 20:09

Vrchlabí chyběl dlouhé roky dobrý koncertní klavír. Město s mnohaletou kulturní tradicí proto vyhlásilo sbírku, do které už přispěla nejen radnice, ale třeba i místní automobilka. Zbývá sice doplatit ještě pár set tisíc korun, ale milion a čtyři sta tisíc už je pohromadě a klavír stojí v klášterním kostele.

Čtěte také

Co jsme to teď slyšeli, Adélko? „Preludium D dur od Johanna Sebastiana Bacha.“ Bach k tomuto baroku, to je krása.

V augustiniánském klášteře ve Vrchlabí stojí lesklé, černé křídlo. Dílo královéhradecké firmy Petrof . Čí to byl vlastně nápad, pořídit sem koncertní klavír? „Ono skoro nic jiného nezbývalo, protože Vrchlabské kulturní léto chce zvát skutečně ty nejlepší české, a daří se nám zvát i ty nejlepší evropské či světové hudebníky, říká Vladimír Jindra, ředitel Kulturního domu Střelnice.

Čtěte také

„A já jsem si řekl, že už nikoho nechci posazovat před nástroj, za který nebudu moci dát ruku do ohně, vysvětluje Vladimír Jindra, také dramaturg festivalu Vrchlabské hudební léto.

„To byla doba, kdy Čína odmítla firmě Petrof zaplatit domluvené klavíry, a já jsem se do té firmy vydal a řekl jsem, že bychom si od nich jeden klavír vzali, ale zatím ještě na něj nemáme pohromadě hotovost. A oni byli nesmírně vstřícní a já si tu spolupráci s firmou Petrof skutečně nemohu vynachválit.

Tento nádherný, mistrovský nástroj, Petrof Mistral 281, se bude vyjímat jak na jevišti Kulturního domu Střelnice ve Vrchlabí, tak i tady, v klášterním kostele.

Čtěte také

Ale stěhovat klavír, to je poměrně náročná záležitost. „Dnes skutečně ten klavír, který váží přes půl tuny, stěhuje technická podpora firmy Petrof. Ten robůtek je schopen vozit klavír i po schodech. Má tady nově instalovanou i klimatizaci a klavírní křídlo zde v kostele zůstává až do začátku září, kdy zazní koncert - housle a klavír.

„Krátce potom se klavír přestěhuje do kulturního domu a tam už proběhne 21. září sbírkový večer s názvem Petrof Night, dodává Vladimír Jindra.

Sbírka na koncertní klavír pro Vrchlabí skončí posledního září, je to tedy ještě výzva pro všechny případné dárce.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související