Vrchlabské Muzeum Krkonoš prochází už po půl roce opravami, některé exponáty návštěvníci poničili

10. duben 2024 08:46

Správa Krkonošského národního parku tento týden uzavřela své muzeum ve Vrchlabí. Po téměř půlroce jeho provozu je potřeba kompletně uklidit všechny prostory a opravit poškozené části expozice. Neukáznění návštěvníci totiž poničili některé exponáty. Vedení muzea a národního parku chce expozici lépe zabezpečit. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

„Budou se uklízet všechny prostory, bude se vysávat, likvidovat prach a pavučiny, protože nás čeká oprava podlah. Tak musí být vše naprosto čisté,“ říká pracovnice muzea Petra Holubcová.

Čtěte také

Kde je ten nepořádek největší? „Byl tu velký provoz a spousta návštěvníků, takže nepořádek je v podstatě všude.

Kromě pracovníků úklidové firmy dorazili do Muzea Krkonoš ve Vrchlabí také opraváři. Ty zde čeká také hodně práce, protože některé exponáty jsou už bohužel poškozené.

Jako například saně rohačky, u kterých právě stojíme s ředitelem muzea Jakubem Šimurdou. „Byl na nich ulomen jeden trn. Rohačky čeká teď výměna za nově vyrobené, které budou více dimenzovány na způsob použití v naší expozici.

Spousta menších návštěvníků také poškodila razítkovací systémy. „Tohle není klasické razítko s barvou. Jde o takzvané slepotiskové razítko, které má vyrazit do papíru reliéf. Ale někdy se stane, že mají lidé pocit, že tam prostě chybí barva. Takže pak asi děti přijdou za tatínkem, že se jim nic neobtisklo a tatínek použije hrubší sílu. Když se to pak stane stokrát za den, tak šrouby povolí a razítko se zničí.

Čtěte také

Vedení Muzea Krkonoš i vedení Správy Krkonošského národního parku přičítají způsobené škody právě extrémně vysoké návštěvnosti. „Zde bylo například umístěno plivátko na boudě, to někdo ukopnul. Tohle je maketa fotoaparátu, člověk si do ní vloží svůj mobil a na samospoušť se s nějakým pozadí vyfotí. Ale někdo tady utrhl tuhle pacičku.

Dá se těmto škodám nějak do budoucna předejít? „Nám to přináší řadu zkušeností, jak některé věci například udělat jinak nebo lépe. Tím budeme asi předcházet i dalším škodám, ale úplně se jich samozřejmě nezbavíme, dodává ředitel muzea Jakub Šimurda.

Znovuotevření Muzea Krkonoš ve Vrchlabí je naplánováno už na úterý 16. dubna.

Spustit audio

Související