Vše nemůžou zaplatit občané, vláda selhala, tvrdí předseda KOVO. Dialog vedeme, ale partner neposlouchá, oponuje ministr Kupka

27. listopad 2023

Odboráři vyhlásili na pondělí 27. listopadu různé formy protestu. Premiér Petr Fiala (ODS) jim vzkázal, že jim nejde o úspory, ani o důchody, ale že mají vlastní politické ambice. „Ten výrok mne velmi překvapil a musím se proti němu ohradit. My nemáme žádné politické ambice. Většina kolegů jsou odboráři a usilujeme o to, aby nastal sociální dialog, abychom ve společnosti udrželi sociální smír,“ oponuje předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Čtěte také

„Smrtící koktejl, který vláda připravila formou úsporného balíčku a cen energií, a který ohrožuje český průmysl i naše zaměstnance, je pro nás nepřijatelný,“ dodává odborář.

„Máme i respekt k volbám, tedy kdo je vyhrál, nicméně nejsme spokojeni se stylem vládnutí. Neměli by všechno zaplatit občané, k prosperitě se nejde jen proškrtat,“ doplňuje v Ranním Plusu Ďurčo.

Nezadlužená budoucnost?

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka potvrzuje, že i vládě jde o co největší shodu ve společnosti.

„Ale chci zdůraznit, že nezadlužená budoucnost, tedy to, abychom dokázali snížit vysoké deficity, není politický zájem pouze vlády, ale všech občanů.“

Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo

„V okamžiku, kdy stát nebude schopen dobře hospodařit, bude to znamenat, že dál budou klesat reálné příjmy. A pokud se vrátím k tomu, co předseda KOVO říká, tak přestože je situace náročná a musíme šetřit, tak na druhé straně v klíčových oblastech i pro ten příští rok rozpočet roste. Platí to pro školství, platí to pro další oblasti. V případě školství je rozpočet na příští rok o čtyři miliardy vyšší.“ 

Čtěte také

„Reálné výdaje na školství rostou také, což je bohužel dáno tím, že za posledních pět let výrazně přibylo všech zaměstnanců ve školství. Je to dáno i změnami, se kterými přicházely předchozí vlády, ale bohužel v současné době celá řada z těchto změn ukazuje na obrovské finanční nároky,“ pokračuje ministr.

„Sice se jim snažíme dostát v maximálním možném rozsahu, ale bude nezbytné sáhnout – a musí to udělat každá vláda, pokud to myslí vážně se svým závazkem odpovědně vládnout a spravovat zemi –, ke krokům, které bude nutně část lidí přijímat jako nepopulární,“ dodává Kupka.

Martin Kupka

Šéf KOVO Ďurčo následně vysvětluje, že sociální dialog odbory vedou v rámci tripartity. „Nicméně všechno nemohou zaplatit jen občané, proto si myslíme, že vláda dlouhodobě selhala v boji s inflací a selhala hlavně s cenami energií.“

Na to ministr Kupka říká: „Sociální dialog vedeme, ale potřebujeme také to, aby partner na druhé straně byl ochoten alespoň základní věci vyposlechnout a také přijmout. A když tady zaznívá kritika, že jsme neudělali dost pro snížení inflace, tak ale právě to snížení deficitů také přispívá ke snižování inflace. A inflace skutečně významně klesá, což je patrno na jejím vývoji v posledních měsících,“ uzavírá Kupka.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Ranního Plusu, ptají se Lukáš Matoška a Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související