Všechno bude OK? Kung Fu Girlz servírují To nejlepší z konce světa

4. září 2023

Pražská pětice Kung Fu Girlz patří ke stálicím české punkové scény. Letos v září pokřtí svůj první samostatný vinyl, který vyšel na jejich poměry brzy po posledním počinu. Po čase k nám do Špíny dorazila část kapely ve složení Ondra, Jirka a nejčerstvější přírůstek Kráťa a společně rozkryli, jak se jim dařilo během pandemie a jak se díky Kráťovi proměnila jejich tvorba.

Já jsem původně chtěl, aby ta deska byla taková temnější a depresivnější, popisuje songy z nového alba kytarista Jirka a zdůrazňuje především potemnění v textech. KFG po bezmála patnácti letech na scéně totiž odstoupili od původně používané angličtiny a na Tom nejlepším z konce světa zpěvák Míra, který bohužel do studia nedorazil, poprvé krotí češtinu. Proč se tak stalo a jak mu to jde, jsme museli probrat se zbytkem kapely, ale o to víc pikantností jsme se dozvěděli. I proč začali používat zpěvové efekty.

Autoři Špíny s pražskou kapelou Kung Fu Girlz

Další výraznou změnou je příchod Kráti na post kytaristy, do té doby vystupoval především sólově se svým projektem OiOiPirátOi. „Nejdřív jsem s nima hrál jednu skladbu na akustiku, pak jsem zaskakoval za dřívějšího kytaristu Matese a pak až jsem nějak postupně dostal ten kontrakt. Ale neměl jsem kytaru, aparát, neměl jsem nic, někde jsem vyhrabal nějakou starou zaprášenou,“ směje se Kráťa svým začátkům v Kung Fu Girlz.

Naše povídání se netočilo jen kolem změn a novinek, KFG totiž plánují dva velkolepé křty, které proběhnou druhý víkend v září. „Taky tam bude dětskej koutek, to už se u nás teď musí,“ dodává bubeník Ondra.

Jak vydržet tak dlouho dohromady a nezbláznit se? Jsou pro KFG po letech pořád důležité politické postoje a na čem se v kapele shodnou? Jak se zpívá Mírovi v češtině a kdo nyní stojí za texty? Jsou díky Kráťovi kytary melodičtější? Kdo mu nakonec tu kytaru půjčil? A jak se to má s Kladnem? Poslechněte si celý rozhovor s Kung Fu Girlz ze záznamu!

Spustit audio