Všecko zastavit, zatáhnout za brzdu a nezhebnout! Činohra Národního divadla zve na Návštěvu

21. listopad 2018

Na netradiční návštěvu zve diváky činohra Národního divadla. Pro Novou scénu adaptoval prozaik Emil Hakl společně s režisérem Janem Fričem a dramaturgyní Ilonou Smejkalovou povídku „Návštěva“, kde se jako hlavní téma nenápadně vynořuje „konečnost“ a strach z ní.

V povídce Návštěva se vypravěč setkává se svými „intelektuálními“ kumpány nad kachním pohoštěním u výstředního „kamaráda“. Leitmotivem jejich klábosení se stává asteroid, který má k večeru dopadnout na planetu Zemi. O několik hodin jej však předběhne jiné vesmírné těleso, které dopadne na planinu poblíž ruského města Čeljabinsk.

Čtěte takéJak mluvit o morálce a nemoralizovat? O inscenaci Desatero přikázání s Rolandem Kobergem z vídeňského Volsktheater

Ohrožení planety je jen záminkou k tomu, aby autor otevřel choulostivější polemiku zaostřenou na křehkost lidského bytí. Řeči se vedou o zániku lidstva, všem ale uniká, že v těle jednoho z kamarádů se uhnízdila smrt. Anebo možná jen předstírají, že o tom nevědí.

Určitě je v tom vyprávění cítit, že život někdy skončí. Takže pocit konečnosti – toho, že asteroid skutečně přiletí – je jedním z témat povídky Návštěva Emila Hakla. A do té doby, než ten konec nastane, se řeší třeba politika. Jde o to, že se čeká na konec světa, který nenastane, a tak se vedou řeči. Povídka je silná vnitřní melancholií a vynikajícím jazykem.
Jan Frič

David Matásek, Tereza Vilišová

Dramaturgyně Ilona Smejkalová vnímá v povídce Emila Hakla jako jedno z důležitých témat stárnutí.

Jak to tak bývá, všichni řešíme stárnutí. Ale zatímco ženy se spíš soustředí na to, že už nebudou krásné a přitažlivé, muži si vyčítají, že v životě něco neudělali a řeší, proč to neudělali. Myslím, že to je jedno z hlavních témat povídky i naší inscenace.
Ilona Smejkalová

Saša Rašilov, Ondřej Pavelka

Všichni čtyři muži si uvědomují, že po skončení večírku se v jejich životě něco změní. Příchod změny zvěstuje již zmiňovaný asteroid, který se na Zem řítí. Po dopadu musí zákonitě nastat nějaká změna. Na jednu stranu mají čtyři kamarádi z této fatální změny strach, na stranu druhou ji očekávají. V hlavních rolích se představí David Matásek, Saša Rašilov, Ondřej Pavelka a David Prachař. Režisér Jan Frič se rozhodl, že diváky zvedne ze sedadel a pozve je přímo mezi herce na jeviště Nové scény.

Chtěli jsme, aby se diváci cítili jak na návštěvě u někoho doma. Což v divadle pro víc než tři sta diváků není snadné. Nakonec jsme se rozhodli diváky pozvat doslova k nám „do divadla“. Tudíž na začátku projdou útrobami zákulisí, a pak většinu představení budou pobývat spolu s herci přímo na scéně.
Jan Frič

Ondřej Pavelka, Saša Rašilov, David Matásek, David Prachař

Dramatizace Haklovy povídky ze sbírky Hovězí kostky zapadá do letošní dramaturgie činohry Národního divadla, ve které se výrazně soustředí na dramatizace současných i klasických textů české i světové prózy.

Spustit audio