Vůně benzínu, svět automobilových závodů a populární Dakar. Mamka řekla „Je to v rodině“, usmívá se Lucie Engová

6. březen 2024

Pozvání do pořadu Setkání u mikrofonu přijala navigátorka a pokračovatelka slavného motoristického rodu Lucie Engová.

DUCKAR, auto, s kterým Barbora Holická a Lucie Engová absolvovaly rally Dakar

Lucie Engová v roce 2024 poprvé startovala na Dakaru. Jejím tatínkem byl úspěšný závodník Břetislav Enge, její bratr Tomáš je prvním Čechem v závodech Formule 1. A tak byla Luciia cesta životem zřejmě daná. Byla?

„Tatínek se hodně věnoval bráchovi, jezdil s ním na závody, a já jsem zůstávala s mamkou doma. My jsme to sledovaly v televizi. A já jsem si hledala svoje vybití v rámci možností,“ vyvrací tuto domněnku Lucie.

„Začala jsem gymnastikou, pak jsem dělala skoky do vody, a ještě jsem určitě vyzkoušel něco s nějakými ambicemi závodit, ale musím říct, že jsem to nikam nedotáhla, bylo to vždycky jenom hobby,“ vypočítává.

„Do motorismu jsem se dostala až před 10 lety, kdy jsme si s taťkou řekli, že si koupíme historika a zkusíme spolu rally, to bylo poprvé, kdy jsem se dostala k motorsportu,“ vzpomíná.

Protože neměla vedle zkušeného jezdce Břetislava Enge ambice řídit, usedla jeho dcera Lucie do sedadla navigátora, kde se jí líbilo. „Věděla jsem, že moje hlavní úloha je číst, ani jsem se nekoukala, jak (tatínek) řídí,“ říká.

Její zájem o automobilový sport a závodění její rodiče trochu překvapil. „Tatínka to překvapilo, protože já jsem opravdu byla taková v povzdálí. A mamku to překvapilo, ale nijak zvlášť to nekomentovala, říkala ‚No, tak je to je to v rodině‘,“ usmívá se Lucie Egnová.

Lucie jako navigátorka jezdí závody rally se svým bratrem Tomášem, teď spolu s jezdkyní Bárou Holickou vytvořily první českou dámskou posádku na legendární Rally Dakar historickým citroenem, takzvanou kachnou.

Jak a kde se dámy seznámily? Jak vznikl nápad jet Dakar v „kachně“? Jak závod dopadl a co chystají dál? A bála se Lucie někdy v autě? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio