Vyasfaltovanému parkovišti na náměstí dali lidé v Chlumu u Třeboně stopku

3. září 2019 09:46

Parkoviště vylité asfaltem na náměstí v Chlumu u Třeboně lidé nechtějí. Plány bývalého vedení městyse smetli ze stolu a místo nich připravili projekt na park pro děti. Chtějí v něm využít i dešťovou vodu zachycenou ze střech okolních domů.

Přestože se náměstí v Chlumu u Třeboně nachází uprostřed třeboňské rybniční soustavy, jedná se o celkem vyprahlé místo. Leží na kopci, a tak odsud všechna voda stéká. Jediným vodním prvkem je kašna.

Předchozí vedení městyse chtělo náměstí upravit a nechalo zpracovat studii. Když ji představilo zastupitelům a veřejnosti, část obyvatel Chlumu se proti ní postavila.

„Jedna z výhrad se týkala plánu na vybudování parkoviště, protože tady jsou okna první třídy asi půl metru nad zemí a před nimi by parkovala auta, takže soustředění dětí by asi nebylo úplně nejlepší,“ popisuje Lucie Černická ze spolku Vespolek na malé louce na okraji náměstí, která leží mezi domem dětí a budovou, kterou základní škola využívá pro vyučování žáků první a druhé třídy.

I přesto, že byla studie na využití prostranství hotová, nové vedení městyse se podle starostky Jitky Bednářové změně nebrání. „Je to pouze studie, není to projekt, takže nic není rozpracováno a jednotlivé části se dají měnit. Veřejné projednávání ukázalo, že některým věcem by bylo asi potřeba se víc věnovat a některé zase naopak potlačit,“ říká.

Lucie Černická proto požádala o dotaci Nadaci VIA a na projekt, při kterém by v místě mělo vzniknout hřiště pro děti, získala 100 tisíc korun.

Čtěte také

Jedním z hlavních témat parku bude voda. A to i proto, že se pod povrchem louky skrývá údajně vyschlá studna. „Rádi bychom ji odkryli a zjistili, jestli je skutečně vyschlá, případně jestli bude mít smysl ji prohloubit nebo alespoň využít jako záchytnou nádrž. Přidali jsme k tomu ještě plán na zachycení dešťové vody ze střechy a využití na nějaký herní prvek a zavlažování tohoto prostoru,“ dodává Lucie Černická.

Jak bude místo vypadat, si naplánují obyvatelé Chlumu u Třeboně sami. Také by se měli na vzniku parku podílet. Na proměně louky bude spolupracovat i městys.

Jiný přístup k využití dešťové vody si vyzkoušel například při rekonstrukci ulice k mateřské škole. „V tom projektu byla dešťová voda svedena do kanalizace a my jsme se dohodli už potom přímo před samotnou realizací, že je možné udělat tam vsakovací jámu a vodu využít ve prospěch zahrady,“ připomíná Jitka Bednářová.

Nový park, který bude využívat dešťovou vodu, začnou lidé v Chlumu u Třeboně plánovat v září. Hotový má být příští rok.

Spustit audio

Související