Výběr léků v Polsku přes eRecept stále provázejí komplikace

7. srpen 2023 20:40

Řada českých pacientů si stěžuje, že si stále nemůžou v Polsku vyzvednout léky na eRecept. Systém by přitom měl fungovat od poloviny června. Třeba lidé ve slezském příhraničí to chtějí využívat v případě, když jejich lék na českém trhu nejde sehnat. Státní ústav pro kontrolu léčiv ujišťuje, že technicky je vše v pořádku. Naše reportérka proto novinku vyjela do Polska otestovat.

V polské lékárně v Zebrzydowicích pár minut od Karviné, mi lékárnice Anita vysvětluje, že na eRecept mi jako české pacientce léky vydat nemůže. Podle ní eRecept tady už chtělo uplatnit více českých pacientů, ale marně. Radí jim, aby přišli s papírovým receptem s podpisem lékaře.

Systém zkouším otestovat ještě o kus dál, v lékárně v Jastrzębie-Zdrój. Ani tady to ale nejde.

Lékárna v Jastrzębie-Zdrój

Na infolince českého lékového ústavu mi potvrzují, že už je na tyto potíže mnoho českých pacientů upozornilo. Problém prý může být v tom, že polské lékárny by měly nejdříve do systému zadat identifikační údaje – třeba z občanského průkazu.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková říká, že systém je určitě funkční. „Mohu potvrdit, že od spuštění přeshraniční preskripce v letošním červnu nenastaly ze strany systému eRecept žádné technické problémy, které by znemožnily výdej léků na eRecept,“ ujišťuje mluvčí s tím, že Češi už uplatnili v Polsku přes stovku e-receptů.

Spustit audio

Související