Vybraní architekti pracují na možnostech dalšího využití opavské Bredy

7. leden 2024 10:50

Architekti z Česka a dalších zemí začali vymýšlet, jak obnovit a znova využít historický obchodní dům Breda v Opavě. Odborná porota už před časem vybrala pět ze 40 zájemců, kteří se přihlásili do mezinárodní architektonické soutěže. Cílem je vrátit někdejšímu obchodnímu domu původní lesk a nový život.

I veřejné akce na podporu záchrany Bredy už Opava zažila. Toto jeden z mnoha hlasu těch, kteří nechtějí o dominantu města přijít. Anebo o vzpomínky.

Čtěte také

Breda je pod lešením, opravuje se fasáda, okna, ale pořád není jasné, co s celou budovou, kterou město odkoupilo za necelých 40 miliónů korun od insolvenčního správce.

Město spoléhá na to, že vybrané organizace a skupiny architektů – mimochodem jenom jedna je z Česka – přijdou na dobré řešení. „Budou mít čas do března připravit návrh, studii, kde my už potom budeme vybírat konkrétního zhotovitele,“ říká opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

V plánu jsou i další veřejné debaty, na jaře by mělo být ale jasno. „Jakmile vybereme, bude rok na projektování a zhotovení projektu,“ dodává primátor.

Nadšení ale mírní samotný opavský magistrát, když odhaduje, že celková rekonstrukce kdysi nejhonosnějšího obchodního domu v zemi může stát stovky miliónů korun, i půl miliardy. A město je už teď zatížené úvěry, samo na své náklady staví nový zimní stadion a na další investice má méně peněz než v jiných letech. Navíc nemá žádný jasný příslib dotací.

Je tedy možné, že se letos sice dozvíme, jak bude Breda vypadat, ale jenom na papíře. A Breda bude dál čekat na nový život, i když už navenek v lepším kabátě.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související