Vychází závěrečný díl knižní trilogie Šikmý kostel Karin Lednické

18. duben 2024 13:41

V nakladatelství Bílá vrána dnes oficiálně vychází závěrečný díl knižní trilogie Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické. Trilogie mapující proměny Karviné i společnosti začala rokem 1894, děj posledního dílu se odehrává po druhé světové válce v letech 1945 až 1961.

Autorka Karin Lednická knihu v podvečer pokřtí ve společnosti svých čtenářů v řetízkových šatnách dolu Michal v Ostravě. Čeká je čtení ukázek z knihy, diskuze autorky knihy s moderátorkou Kateřinou Huberovou, bude čas i na otázky a autogramiádu.

Karin Lednická

Karin Lednická se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. Život strávila v regionu, jehož historii se ve své tvorbě věnuje. První dva díly Šikmého kostela vyšly v letech 2020 a 2021. V březnu 2022 k nim přibylo literární dokumentární drama Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie.

Autorka v rozhovoru s ČTK uvedla, že smyslem románové trilogie je oživit zapomenutou historii, na niž může být Karvinsko hrdé, a vytáhnout ze zapomnění jeho významné osobnosti. V posledním díle vystupují podle Lednické skutečné historické postavy, o nichž dnes skoro nikdo neví. Do osudů rodin, o nichž Šikmý kostel vypráví, zasáhnou změny poválečných poměrů, budovatelské nadšení i tlaky na zvyšování těžby uhlí, jimž padne za oběť celé město, vznik pomocných technických praporů (PTP) i politické procesy vykonstruované po neštěstích v dolech. Kniha také podle autorky ukáže, jaký mýtus je tvrzení, že Karvinsko bylo vždy „rudý“ kraj.

První díl vyšel v roce 2020 a způsobil literární senzaci. Knihy získaly několik ocenění, například titul Kniha roku nebo Cenu Ústavu pro studium totalitních režimů.

Třetí díl je definitivní závěr, dalšího pokračování se čtenáři nedočkají. „Šikmý kostel je románová kronika ztraceného města. Pokud bych chtěla pokračovat v líčení kroniky původní Karviné, už bych vlastně nepsala nic jiného než to, jak devastace nabírá obrátky a jak jsou z domova vyháněni další lidé,“ řekla ČTK Lednická.

Kostel sv. Petra z Alkantary alias šikmý kostel je jediným pozůstatkem po někdejší velké části Karviné, která padla za oběť poddolování. Kostel  klesl o 37 metrů a je výrazně nakloněný. Po generální opravě v roce 2012 se z něj stala turistická atrakce. V posledních letech ho proslavila právě spisovatelka Lednická svým románem.

Šikmý kostel svatého Petra z Alkantary, Karviná
autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související