Vydejte se na akustickou ambientní výpravu. Hudebníci vás ukonejší kostmi lososa i Záznamy ticha

8. červenec 2021

První polovina pandemického roku 2021 přivanula nečekaně velké množství něžné, snivé hudby. Akustický ambient přinesl hudbu Orloje snivců, I Am Planet nebo Merope.

Kudy nás hodinová selekce ze spektra akustického ambientu povede? Se zavřenýma očima můžeme na pomalých tónech putovat kolem světa. Se slovenským projektem I Am Planet se projdeme údolím Liptova, s trojicí Merope se podíváme na litevské ostrovy a David Shea nám dokonce otevře Tisíc Buddhových jeskyň.

Rozmanití budeme i instrumentálně. Ryan Dugre nás zpomalí skrze nezvyklé pojetí hudební odnože americana, kombinující folk s country. Sissel Vera Pettersen bude řídit netradiční pěvecký sbor Trondheim Voices, Phillip Sollmann zaplní pódium obskurními instrumenty a Jaroslav Kořín s Michaelem Deliou pro nás kostmi lososa rozezní samotný Orloj snivců.

Bezeslovná výprava, kde rytmus bude občas odklepávat kapající voda nebo se čas zastaví uprostřed hmyzem bzučící louky, bude mít 20. července v ArtCafé Pavla Zelinky své elektronické pokračování. Nalaďte si v pravý čas na Vltavě.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.