„Vyhořelí bývají učitelé nebo pokladní v Tescu, nejen manažeři,“ říká terapeutka Weigertová

6. prosinec 2019

O tom, že i někdo, kdo má relativně bezproblémový život, se může ze dne na den zhroutit a následně na terapii přehodnotit celý svůj dosavadní přístup k sobě samému, jste mohli poslouchat v páté epizodě podcastu Moje terapie. S terapeutkou Kateřinu Weigertovou, která v ní vystupuje, jsme mluvili nejen o panických atakách, které prožívá Jana, ale taky o syndromu vyhoření nebo poruše přizpůsobení.

„V terapii je vždycky dobré po čase nějak reflektovat ten proces a my jsme to díky podcastu začaly dělat i v našich sezeních. Myslím, že to Janinu porozumění svému příběhu určitě prospělo. Je důležité, jak mu klient rozumí sám,“ říká Kateřina Weigertová, která má za sebou praxi v psychiatrické léčebně Bohnice, ale dneska se věnuje převážně psychoterapii. „Začínáme vždycky tím, že hledáme, kde čerpat, kde máme zdroje, v tom je Jany příběh pozitivní, protože ona měla spoustu zdrojů. Měla skvělé vztahy s dětmi, skvělý vtah s manželem, a dokonce si mohla dovolit zůstat doma, bez toho, aby ji provázela úzkost z toho, že to ekonomicky nezvládne, to bylo hodně důležité.“

Čtěte také

Sklony k vyhoření mají podle odbornice často lidé, kteří vykonávají pomáhající profese. „Nejen zdravotní sestry nebo sociální pracovníci, ale třeba učitelé jsou svázáni mnoha pravidly, která nemohou měnit, mají náročné povolání založené na kontaktu s lidmi a po nějakém čase jim často dojdou zdroje energie. Jsou nástroje, jak tomu předejít nebo to zmírnit, například když máte citlivé vedení, když s vámi nadřízený mluví o tom, jestli něco nepotřebujete změnit. Paní učitelka, která má pět let ve třídě náročné děti a nemá podporující vedení, může být vyhořelá po roce.“ Kateřina Weigertová dál zdůrazňuje význam finančního zajištění. „Tihle lidí často nemají dost peněz ani dost uznání. Peníze umožňují nějakou kvalitu života. Jde-li člověk z práce a řeší, jestli si vůbec může dát kafe, nebo musí počkat domů, je něco, co ho v dlouhodobém horizontu udolá.“

Co jsou příznaky syndromu vyhoření a jak poznáte poruchu přizpůsobení? Jak se diagnostikuje pomocí Rorschachova testu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.