Vyhrožování skrz děti i zmanipulovaná a vykonstruovaná obvinění, popisuje osudy aktivistů rusista Glanc

3. říjen 2019

Je odborníkem na Rusko a v současné době hostuje na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Rozdíl mezi USA a Ruskou federací vidí Tomáš Glanc v zacházení s lidskou svobodou a důstojností.

Alexandr Solženicyn v roce 1994 po návratu z dvacetiletého vyhnanství

Spisovatel Alexandr Solženicyn platí za významného ruského disidenta. Tomáš Glanc ale upozorňuje na to, že Solženicynova tvorba byla do značné míry redukovaná na jeho nejslavnější dílo Souostroví Gulag a boj proti perzekuční mašinerii v tehdejším Sovětském svazu.

„Jeho zásluha, že tento systém ve své dokumentaristické próze popsal, je naprosto nezpochybnitelná. V 70. letech změnil vnímání sovětského režimu bez velké nadsázky na celém světě,“ hodnotí spisovatele rusista.

Solženicynovi invaze vojsk Varšavské smlouvy v 68. roce nestála za vyjádření. Později to dokonce komentoval v tom smyslu, že ta záležitost byla příliš malicherná.
Tomáš Glanc

Připomíná ale také to, že Solženicyn se nikdy nehlásil k hodnotám západní demokracie a nehledal pro Rusko cestu do Evropy. Ostatně arogance a myšlenkový imperialismus jde prý v jeho díle vysledovat bez velkého úsilí.

Právě s ohledem na tyto rysy ruského nobelisty můžeme podle Glance chápat i jeho pozdější spojení s Vladimirem Putinem.

Čtěte také

Případ Ustinov

Na otázku, jestli se v Rusku může stát něco podobného, co potkalo herce Pavla Ustinova (ten měl při moskevské demonstraci údajně vykloubit rameno členovi ruské národní gardy, za což byl původně odsouzen na několik let vězení), odpovídá host Osobnosti Plus kladně.

Poukazuje přitom na případy, k nimž došlo v minulosti: „Aktivistům se podsouvaly drogy, vyhrožovalo se jim skrz jejich děti, padala zmanipulovaná a vykonstruovaná obvinění,…“

V Rusku se tomu gró společnosti vede čím dál tím lépe. Stále sice existuje chudoba, ale velký skupina obyvatelstva je na tom materiálně velmi dobře.
Tomáš Glanc

Přestože v Rusku prý v podstatě neexistuje nezávislý soudní systém, Tomáš Glanc žasne, kolik statečných Rusů se najde – byť jde vedle spokojených obyvatel v dobré ekonomické situaci o výraznou menšinu.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s rusistou Tomášem Glancem. Mluvil také o tom, proč nejde srovnávat Spojené státy s Ruskou federací nebo jakou vidí před Ruskem budoucnost.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související