Vyměnit ministry a přepsat programové prohlášení, nabádá premiéra šéf svazu průmyslu Hanák

3. leden 2023

Vláda až na konci minulého roku rozhodla, jak pomůže velkým podnikům s rychle rostoucími cenami energií. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák je s výsledkem spokojený. Po zkušenostech s komplikovaným a zdlouhavým vyjednáním by ale uvítal, kdyby se premiér Petr Fiala (ODS) rozhodl k razantnějším změnám.

„Teď je moment, kdy by si pan předseda vlády měl probrat ministra vedle ministra a zvážit, jestli ten člověk je správný do tohoto období. A já bych zvážil i změnu programového prohlášení,“ říká Hanák v pořadu Peníze a vliv.

Čtěte také

Dlouholetý šéf vlivné průmyslové lobby uznává, že členové kabinetu musí řešit problémy, s nimiž se nikdo z jejich předchůdců nesetkal. Oceňuje dobře zvládnuté české předsednictví v Radě EU a chválí vládu za podporu bránící se Ukrajině. Pokud jde o hospodářskou politiku, chybí jí podle Hanáka odborníci.

„Určitě by potřebovala aspoň jednoho makroekonoma a někoho se zkušenostmi z podnikání,“ říká šéf Svazu průmyslu a dopravy.

Aktualizace: Kabinet se v příštích týdnech chystá přepsat programové prohlášení.

Jaké změny by teď českému průmyslu nejvíce pomohly? Bude pomoc podnikům v rámci takzvaného dočasného krizového rámce dostatečná? Měla by Česká republika usilovat o přijetí eura? A jak hodnotí politiky, s nimiž se coby zástupce významných firem potýkal v posledních třech desetiletích?

Jaroslava Hanáka se v nejnovější epizodě pořadu Peníze a vliv ptá ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Spustit audio

Související