Vymodelovat novou část těla jen z několika fotek dokáže software, který vytvořili čeští a brazilští vědci

28. duben 2024 08:48

Žít znovu plnohodnotný život pomůže vážně nemocným nebo zraněným pacientům nová verze softwaru. Brazilsko-český tým vědců na zlepšení počítačového programu pracoval deset let. Je zaměřený především na výuku a plánování operací v chirurgii nebo stomatologii.

„Když mě v roce 2011 přepadli zloději a střelili mě do hlavy, nebylo jasné, jestli to přežiju. Po operaci jsem propadl těžkým depresím. Z nich mi pomohla práce,“ vypráví svůj životní příběh brazilský 3D designér Cicero Moraes.

„Pořád jsem si říkal, že když mi lékaři pomohli přežít, mohl bych zase já pomoci jim v jejich práci. A tak jsem přišel s nápadem vylepšit už existující počítačový program založený na fotogrametrii tak, aby se dal využít v medicíně,“ říká.

Cicero Moraes začal na softwaru spolupracovat s mnoha odborníky. Podařilo se jim vytvořit program, který dokáže studovat každého pacienta a jeho anatomii mnohem úplnějším způsobem.

„Našli jsme jednoduché způsoby, jak naučit laika to nafotit a zároveň upravit výpočty v softwaru, aby se z pár fotografií dal vytvořit velmi přesný a dokonalý 3D model objektu,“ popisuje geoinformatik Jiří Šindelář.

Čtěte také

Čeští vědci prostudovali stovky archivovaných CT skenů z nemocnic, využili ale také svoje poznatky z jiných výzkumných projektů. „Hledali jsme způsoby a metody, jak naskenovat věci, kam člověk nemůže vstoupit, a jak věci, které jsou velmi lesklé nebo dokonce průhledné a průsvitné,“ vysvětluje Jiří Šindelář.

„Velkým přínosem pro nás bylo třeba dokumentování českých pokladů, korunovačních klenotů, Závišova kříže, relikviáře svatého Maura. Tam všude jsou specifické záležitosti, které jsme museli řešit. I poznatky z mapování zatopené jeskyně se daly zužitkovat v medicíně. Složili jsme jako skládačku něco nového, co je nízkonákladové a přitom efektivní pro tvorbu 3D modelů z jednoduchých obrázků,“ doplňuje.

Volně dostupný program už vyzkoušeli studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Podle anatoma Andreje Shbata je pro studium přínosný. „My se učíme, jak to využít pro opravy zubů, čelistí, rekonstrukci obličeje. V dnešní době, kdy robotizace operací a umělá inteligence jdou neuvěřitelně rychle dopředu, mají už ve škole studenti šanci se s takovými věcmi setkat,“ komentuje.

Vědci od letoška nabízí program v české verzi a také školení pro zájemce, kteří by ho chtěli využívat.

Spustit audio

Související