Vypěstujte si z koupeného ananasu plodící ananasovník

Za pouhý rok a půl vypěstoval Pavel Novák z ananasu plodící ananasovník. Jak zdůrazňuje, ananasovník je sukulent a jako takový potřebuje hlavně teplo a světlo.

Ananasovník vypěstovaný z vrcholové růžice ananasu obvykle plodí za 2 až 3 roky. Pěstiteli Pavlu Novákovi se podařilo plod získat už za 1 a půl roku. Jak to dokázal? „Když tu růžici oddělíte, největší chybou je dát ji rovnou do země. Místo oddělení nesmí hned přijít do styku s půdou, aby takto získaná sazenice nezačala hnít. Minimálně jeden den se rána musí nechat zaschnout, klidně i týden. Další důležitá věc je, že z růžice je nutné otrhat hodně lístečků. Musí tam vzniknout velká plocha na vytvoření kořenů,“ upozorňuje Pavel Novák na častá opominutí začátečníků. Jak růžici zasadit a jak se o ananasovník starat?

Přelom ledna a února je ideální dobou na výsev druhů zeleniny a bylinek, které mají pomalejší start. Typickým příkladem je paprika. Výsevy umisťujeme na světlo a hlavně do tepla. Jak připomíná zahrádkářský instruktor Josef Vačkář, zrovna paprika potřebuje na klíčení teplotu až 25 °C. Jaký substrát a nádoby zvolit pro výsev?

Řecký horský čaj neboli hojník syrský posiluje imunitu, pomáhá při srdečně-cévních onemocněních a problémech s dýchacími orgány, při nachlazení, bronchitidách a astmatu, také při chudokrevnosti. Muži ocení jeho účinky na prostatu. Je močopudný, dobře působí i na trávení. Podporuje hojení ran, odtud název hojník. Jaké pěstební podmínky tato léčivka vyžaduje? Přežije mrazy? Víme od bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové.

Originální pohádkové rekvizity pro nejrůznější příležitosti vytváří paní Regina Hudcová z Tachova. Oživuje jimi například narozeninové oslavy svých potomků. Zatímco dospělý syn dostal zlatou rybku oblepenou pravými dvacetikorunami, mladším ročníkům udělala radost hračkami z čarodějnického světa Harryho Pottera. Martině Sihelské se paní Regina pochlubila i pekelnou knihou hříchů, vyrobenou z velké části z polymerových hmot.

Zveme např. na akci Stará a znovuobjevená řemesla 31. 1. na Staré radnici v Ostrově, na tvůrčí dílny 8. 2. v Městské knihovně Chodov a na výstavu Osobnosti na poštovních známkách do 29. 2. v Městské knihovně Karlovy Vary, pobočce Stará Role.

Zimní škola zahrádkářů v Plzni pokračuje 27. 1. přednáškou na téma Cibulová zelenina v našich zahradách, pěstování méně známých druhů zelenin, a 17. 2. přednáškou na téma Pěstování léčivých a adaptogenních rostlin. Kdy a kde se školení zahrádkářů koná?

Které bylinky užívat při dlouhodobých potížích se slinivkou? Na dotaz posluchačky odpovídá fytoterapeutka Monika Šedivcová. Co doporučuje proti cukrovce?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio