Výsledky jsou dvakrát horší, než jsme čekali, říká spoluautor výzkumu o duševním zdraví mladých lidí

25. říjen 2023

„Výsledky nás hodně překvapily. Odhady Světové zdravotnické organizace předpovídají zátěž duševního onemocnění u jednoho z pěti dětí. Nám vyšla dvojnásobná čísla,“ říká výzkumník Matěj Kučera, který se svými kolegy z Národního ústavu duševního zdraví otestoval šest tisíc žáků devátých tříd z celého Česka.

Z odpovědí deváťáků vyplývá, že třetina z nich cítí známky úzkosti a 40 procent z nich má příznaky těžké nebo středně těžké deprese. „Je to červená vlajka. Abychom zpozorněli, co se v populaci devátáků v Česku vlastně děje,“ říká koordinátor výzkumu Matěj Kučera. „Rodiče nemusí být odborníky na duševní zdraví. Je těžké ze sebe sejmout odpovědnost za to, jak se dítě cítí,“ dodává.

Co žáci devátých tříd konkrétně popisovali? Jak vypadají ony příznaky těžké nebo středně těžké deprese? „Jde o každodenní pocit, o to, jak se cítíme v běžném v životě. Ptali jsme se na jejich spánek, únavu, kolik mají energie, jak hodnotí svoje vztahy nebo jestli někdy nepřemýšleli o sebepoškozování,“ upřesňuje Matěj Kučera. „Dvojnásobně hůř se přitom podle výsledků daří dívkám,“ dodává.

Co přesně průzkum říká? Proč jsou na tom dívky psychicky hůř? Vybočují výsledky z jiných podobných průzkumů? Poslechněte si Houpačky s Matějem Kučerou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka