Vysočina se připravuje na příchod tisíců pracovníků v souvislosti se stavbou pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech

7. prosinec 2023 06:30

Výstavba pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech dopadne nejenom na dopravu nebo životní prostředí. Na životě v širším regionu se podepíší také tisíce pracovníků, kteří sem na stavbu přijedou. Co bude potřeba zajistit i potenciální problémy se s předstihem snaží zjistit krajský úřad.

Kraj Vysočina zadal vytvoření studie, kterou zpracuje nezávislá agentura, a která bude zkoumat hlavně socioekonomické, ale také třeba environmentální dopady. Je totiž třeba počítat s tím, že do regionu přijdou tisíce pracovníků. Ty bude třeba někde ubytovat, zajistit jim zdravotní péči a dopady se očekávají i ve veřejné dopravě.

Někteří pracovníci na stavbu pátého bloku elektrárny navíc přijdou s rodinami, takže bude nutné zajistit dostatečnou kapacitu ve školách a školkách. Kolik lidí ve skutečnosti na Vysočinu zamíří, není v tuto chvíli jasné, i když určité představy panují. „My nějaká čísla máme, máme je z historických zkušeností, kdy se stavěla jaderná elektrárna. V tuto chvíli se hovoří v rozmezí o dvou a půl až po čtyři tisíce pracovníků, kteří by měli do regionu přijít,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek z ODS.

Lidé, kteří do regionu během výstavby pátého bloku Dukovan přijdou, nebudou žít jenom přímo v Dukovanech, Rouchovanech nebo Hrotovicích. Daleko pravděpodobnější je, že velká část se přestěhuje například do Třebíče. Kraj proto teď usilovně vyjednává nejenom s městskou samosprávou, ale také třeba hospodářskou komorou.

autor: Milan Soldán
Spustit audio