Vysoká citlivost není ostuda. Jak o sebe mohou citliví lidé lépe pečovat?

5. září 2023

Zájem o duševní zdraví je, zejména mezi mladšími lidmi, stále větší. Zajímají se o jednotlivé diagnózy i charakterové rysy. Vysoká citlivost je pro mnoho lidí důležité téma. Alena Wehle, terapeutka a zážitková pedagožka, přinesla toto téma do našeho veřejného prostoru. Nedávno vydala knihu s názvem Citlivka. Radio Wave uspořádalo na Letní filmové škole v Uherském Hradišti  debatu o vysoké citlivosti.

Co je to vysoká citlivost?

Na úvod asi důležité říct, že to není nemoc nebo diagnóza. Je to vlastnost nervové soustavy. Týká se přibližně dvaceti procent lidí. Až jedna pětina z nás, nebo tedy každý pátý. S tímto tvrzením přišla psycholožka Elaine Aron už v osmdesátých letech a k nám se téma dostalo o mnoho let později. Jsou dvě základní rozlišovací kritéria, abychom věděli, že patříme my nebo naši blízcí do skupiny vysoce citlivých. Je to hloubka zpracování informací a velmi vysoká reakce na podněty, které k nám přichází v běžném životě.

Platí to i pro vysokou citlivost, že s ní více potýkají nebo ženy než muži? Pokud budeme přemýšlet v těchto kategoriích.

My si většinou myslíme, že emocionalita a větší citlivost patří k ženám. Ale když budeme vycházet z onoho výzkumu a když se vrátíme ke starším výzkumům, tak ve skupině je rovnoměrné zastoupení. Muži i ženy. Takže se trochu boří mýty o tom, že muži by měli mít hroší kůži. Když ji mají, tak ji mají, protože se ji naučili. Protože si myslí, že by se to hodilo jako výbava do života.

Jak se projevuje vysoká citlivost v sexuálním životě?

Citlivka od Aleny Wehle

Říká se, že citliví lidé jsou snáze vzrušiví, je tam velká vášnivost. To může být něco, co vztahy opravdu velmi oživí. Taky je velká výhoda, že se dokážeme naladit na tempo partnera. Dokážeme velmi dobře splynout. Zvláště, když jsou spolu vysoce citliví lidé dva, jsou velmi empatičtí. Opravdu velmi rychle a snadno splývají. S tím taky ale souvisí schopnost se skrze sexualitu naladit na druhého v tak velké intenzitě, že nás to může až někdy zahltit. Nebo třeba po nějaké intenzivní intimní chvilce můžeme plakat. Nevíme ale proč se to děje. Intenzita zážitku z nás něco vyvalí.

A co další pozitivní nebo hezké aspekty ve vztazích, nejenom třeba partnerských?

Mimo sexualitu s citlivostí souvisí empatie. Citlivý člověk je schopen se naladit na toho druhého, být s ním, pochopit ho. Pochopení je něco, co je pro spoustu lidí velmi léčivé.

Někdy si říkám, nebo jsem vypozoroval, že by se vysoce citlivý pro druhé rozkrájeli, téměř doslova. I když to může být pro někoho příjemné, zároveň to může být náročné pro obě strany.

Samozřejmě, souvisí to s citlivostí. Opravdu chceme druhým lidem působit blaho, aby jim bylo dobře. Ale to už se dostáváme možná k vývojovým věcem. Proč se to děje? Proč jsou lidé až tak ochotni obětovat sami sebe a pomáhat těm druhým? Zde nejsme jen na poli citlivosti, ale i něčeho dalšího.

Poslechněte si celý záznam debaty o vysoké citlivosti z Letní filmové školy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.