Vysoké teploty ohrožují zdravotní stav seniorů

14. červenec 2023 19:22, aktualizováno

Větrat jen brzy ráno nebo omezit pobyt venku. To jsou opatření, která v těchto horkých dnech zavádějí v domově pro seniory v Janovicích nad Úhlavou, aby vysoké teploty neohrožovaly zdravotní stav jejich klientů.

Horké letní dny, vysoké teploty, dusno a bouřky. To je počasí, které nás provází v posledních dnech. A je to také počasí, které velmi zatěžuje organismus. Jenže zatímco mladí lidé si s tím ještě dokážou vcelku poradit, pro starší jsou vysoké teploty ohrožující. I proto zavádějí v domovech pro seniory různá opatření, která se většinou dají praktikovat i doma.

Tým kuchyně Domova Clementas

Třeba v Janovicích nad Úhlavou větrají brzy ráno a nabízejí odlehčený a osvěžující jídelníček. Dopoledne se podává ovoce, odpoledne zeleninové saláty i nanuky. „Poté, co vyvětráme, máme během dne zavřená všechna okna a zatažené závěsy, abychom na pokojích udržovali stín. Omezujeme venkovní aktivity a častěji monitorujeme zdravotní stav klientů,“ popisuje další nastavená opatření hlavní sestra domova Clementas Martina Kolářová.

Senioři zvládají aktuální horké dny hůře kvůli stárnutí organismu, jenž se stále obtížněji vyrovnává s vnějšími vlivy. Starším lidem se snižuje také schopnost pocení, hůře se reguluje jejich tělesná teplota. Senioři mají tendenci se během léta oblékat nepřiměřeně, je tedy důležité dohlédnout na to, aby se tělo nepřehřívalo. A co je nejdůležitější – starší lidé mají obecně snížený pocit žízně a snadno se dostanou do stavu dehydratace. Ta pak může vést k dalším onemocněním, jako jsou srdeční a mozkové příhody, a prohlubuje i demenci. Klíčové je tedy neustále kontrolovat dodržování pitného režimu.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio