Vyšší daň z nemovitosti v 19 obcích a městech na Vysočině, některá víc zdaní obchodní řetězce

16. listopad 2023 06:30

Každá třicátá obec nebo město v České republice se chystá zvýšit daň z nemovitosti. Chtějí jejím prostřednictvím zaplnit obecní pokladny. Jde o asi 220 obcí v celé republice.

Situace na Vysočině přibližně kopíruje tu celorepublikovou. Podle finančního úřadu se daň rozhodlo na Vysočině zvýšit devatenáct měst a obcí, třeba i včetně krajské Jihlavy.

Města a obce na Vysočině, která v příštím roce daň z nemovitosti zvýší

Bystřice nad Pernštejnem, Dehtáře, Horní Dubenky, Jihlava, Klokočov, Kostelec, Kožichovice, Křižánky, Malá Losenice, Naloučany, Přibyslavice, Radošov, Rohozná, Skorotice, Svépravice, Svratka, Telč, Velké Meziříčí a Žďár nad Sázavou

Jihlava je jedním z pěti míst, která se rozhodla pro takzvané selektivní zdanění. To znamená, že v některých lokalitách zdraží víc, jinde to nebude tak citelné. Ve stejném duchu to udělali ještě v Kostelci, Kožichovicích, Svratce a Žďáře nad Sázavou.

Ve Žďáře nad Sázavou budou nejvyšší daň z nemovitosti platit obchodní řetězce, které spadnou do skupiny s nejvyšším možným koeficientem, tedy pět. Naproti tomu výrobní podniky v průmyslových zónách nebo neosídlených částech města budou daň z nemovitosti vypočítávat s koeficientem dva. Ve Žďáře by změna neměla příliš zatížit ani peněženky rodin. U modelového bytu o rozloze 55 metrů čtverečních se daň zvedne asi o tři sta korun ročně.

autor: Milan Soldán
Spustit audio