Výstava Pět cest chce skrze audio procházky vystihnout esenci území kolem stanice metra Vltavská

6. září 2021

Výstava Pět cest nabízí pět audioprocházek, které představují různé pohledy na okolí stanice metra Vltavská i její minulost, přítomnost a budoucnost.

Výstavu Pět cest ve venkovní Galerii Vltavská připravila kurátorská skupina Asociace Prostoru na základě výzvy programu Umění pro město, který má v Praze podpořit existenci současného umění ve veřejném prostoru.

Stanice metra Vltavská

Výstava nabízí různé pohledy na Vltavskou a její okolí prostřednictvím audioprocházek. Jednotlivé cesty se věnují estetickému prožitku z místa, místní architektuře nebo sociálním skupinám, které jsou s územím spjaté. Podle člena asociace Hugo Chmelaře je při představování a odhalování různých perspektiv na určitý prostor audio procházka nejlogičtější volbou. „Zvukový formát jsme vybrali kvůli tomu, že je paradoxně v kombinaci s procházkou nejvíc vizuální,“ vysvětluje Chmelař.

Anna Hokešová, která vytvářela sound design procházek, dodává: „Nechceme ovlivňovat chod Vltavské. Tento projekt v audio formě konzervuje její současný stav pro budoucí generace.“ Hostem ArtCafé byl i historik umění a architektury Richard Biegel, který se zabývá urbanismem a pamětí města. O plánu výstavby nové čtvrti Bubny v blízkosti metra Vltavská říká, že bude potřeba klást důraz na to, aby si čtvrť udržela různorodost a nebyla přehlcena. „Je důležité uhlídat, aby vstupy do čtvrtí, které jsou čím dál více populárnější, místo nezatěžovaly do té míry, že ho ve finále zadusí,“ říká Biegel.

Okolí stanice metra Vltavská

Výstava Pět cest bude k vidění a poslechu ve venkovní Galerii Vltavská až do 25. září 2021. K návštěvě je potřeba chytrý telefon. Kdo ho nemá, může si ve vybraných termínech zapůjčit elektronické zařízení přímo na místě.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související