Vystudovaná lékárnice se stala i terapeutkou celostní medicíny

29. leden 2024

Mgr. Renata Kůrková je vedoucí lékárnicí a majitelkou plzeňské lékárny V Bezovce. K oboru farmacie postupně přidávala metody celostní medicíny. Jak říká, medicína je jen jedna.

„Tématem farmacie by mělo být zdraví, zdraví a nemoc. Pracujeme v první linii, kam se pacienti jdou zeptat a poradit se. Je to pro ně nejrychlejší a nejdostupnější systém,“ říká o propojení lékárnictví a celostní medicíny Mgr. Renata Kůrková. Velký význam přikládá prevenci chorob a zodpovědnosti člověka za svůj zdravotní stav.

Podporu má i ze strany řady lékařů. „Tady v Plzni je poměrně velká skupina lékařů a zdravotníků, kteří se o celostní medicínu zajímají i ji vystudovali. Jsou vstřícní, když pacient chce zkusit také jiný medicínský systém než je ten západní. Samozřejmě bychom si přáli, aby takových lékařů bylo ještě více,“ usmívá se Mgr. Kůrková.

Jaké metody léčby a prevence nabízí celostní medicína? Jak se projevuje jednota duše a těla a podle čeho poznáme jejich disharmonii? Poslechněte si celý pořad Co vás zajímá s lékárnicí Renatou Kůrkovou.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio