Výtečný tataráček z lososa
Recept pro dnešní den je lososový tataráček.
Ingredience - 10 porcí:
- 900 g lososa - filet čerstvý bez kůže
- 20 g šalotky jemně pokrájené
- 30 g čerstvého oloupaného zázvoru jemně nastrouhaného a následně ještě nasekaného
- 3 cl olivového za studena lisovaného oleje
- strouhaná kůra z ½ citrónu
- 1 lžíce pažitky na kolečka
- sůl a čerstvě mletý čerstvý pepř dle chuti
Na dozdobení:
- 90 tenkých plátků z čerstvé okurky
- 15 ks třešňových rajčátek rozkrojených na půlky
- 3 lžíce na tenká kolečka nakrájené pažitky
- ½ ks čerstvého ledového salátu
- 1 ks čerstvého frizzé salátu (použijeme pouze světlejší středovou část)
- cca 3-4 lžíce hořčicového dresinku (dle chuti)
- 100 g kyselých okurek nakrájených na malé kostičky 2x2 mm
Postup:
- Filet z čerstvého chlazeného lososa nakrájíme přes svalová vlákna na cca 3 mm silné plátky, které dále pokrájíme na drobné kostičky o stejné síle stran, tedy 3x3 mm a vložíme do větší mísy
- Do takto připraveného masa přidáme šalotku, zázvor, citrónovou kůru, pažitku, sůl, pepř, olivový olej a vše opatrně, ale pečlivě promícháme, aby nedošlo k rozmačkání křehkého masa
- Připravíme porce po 100 g ve tvaru válečku po celém obvodu obloženého tenkými plátky čerstvé okurky, aby se ve dvou třetinách vzájemně a pravidelně překrývaly
- Takto připravené válečky položíme do středu talíře na salátové lůžko ochucené hořčicovým dresinkem, posypané kostičkami z nakládaných okurek a čerstvě nakrájenou pažitkou
- Dále talíř ozdobíme třemi půlkami z třešňového rajčete, zakápneme olivovým olejem a dresinkem
- Podáváme s tenkými plátky toustovaného bílého chleba
Poznámka:
- K tataráčku můžeme servírovat v malé misce směs sójové omáčky se za studena lisovaným olivovým olejem v poměru 2:1 (sójová omáčka- olivový olej), ale pozor přidávejte vždy jen pár kapek na každé sousto, aby nedošlo k přesolení a přebití přirozené chuti masa
Související
-
Kuře na paprice pro úplné začátečníky
Recepty, které jsme pro vás vybrali, jsou klasické, jednoduché a chutné. Dnes jsme si připravili jednoduché kuře na paprice.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.