Výtvarnice Eliška Podzimková: V New Yorku jsem se naučila, že nechci sedět v kanceláři. Svoboda je pro mě důležitá

19. březen 2024

Ve svých dílech kombinuje výtvarné styly, realitu a fantazii. „To, že se můžu věnovat různorodým projektům je pro mě ta největší odměna a moc si toho vážím,“ ujišťuje. Vyrůstala ve výtvarném prostředí? Jaké měla dětství? Co vytvoří z cesty po Tanzanii? Jaký je v jejím podání Malý princ? Co soudí o seriálu Smysl pro tumor, když si sama prošla onkologickým onemocněním?

Jako mladá odjela na zkušenou do New Yorku. „Pro mě to byl skvělý start a odrazový můstek, ze kterého čerpám dodnes. Naučila jsem se tam, že jsou věci, které nechci dělat. Jako sedět v kanceláři, pracovat pro nějaké marketingové oddělení a poslouchat rozkazy. Svoboda je pro mě hodně důležitá,“ tvrdí.

„Člověk tam intuitivně jede za tzv. americkým snem, ale na mě to nefungovalo. Všichni se tam jedou předvést a uchytit se ve svém oboru. A tvrdě pracují na tom, aby se dostali tam, kam potřebují. A já na to nepomýšlela. Mě New York inspiruje. Bavilo mě jezdit metrem a koukat na lidi a na to jsem neměla prostor. Byl to náročný rok a půl a já to vzdala dřív, než by se to otočilo v něco lepšího. Asi jsem neměla trpělivost a řekla si, že tam nejsem šťastná,“ uzavírá výtvarnice Eliška Podzimková v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související