Vyzkoušejte: Od března další nové otázky v autoškolách

17. leden 2024 16:00

Od 11. 3. se okruh otázek v autoškolách rozroste o další více než čtyři desítky. Zaměřují se hlavně na novinky v zákoně o silničním provozu.

Do závěrečných zkoušek v autoškolách míří další nová sada čtyřiceti pěti otázek. Dnes je představilo Ministerstvo dopravy s Asociací autoškol. Týkají se zejména podmínek řízení auta od 17 let i nových dopravních značek. Jde o novinky v Zákoně o silničním provozu, který platí už od ledna. Poprvé se s novou sadou žáci setkají 11. března.

Čtěte také

Z představení nové sady otázek se přihlásil reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček.

Proč budou nové otázky v testech až od března, když nový zákon platí už od ledna?

Rezort otázky schvaluje postupně a reaguje trochu se zpožděním. Toto je už sedmá řada nových otázek. V listopadu to například byly otázky zaměřené na cyklisty.

Co konkrétně nové otázky obsahují?

Otázky se týkají například mentorů řízení auta od sedmnácti let. "Aby se opět seznámili s tím, jak ten režim L17 funguje, kdo smí dělat mentora, jaké jsou podmínky, kde můžu řídit, a související předpisy. Plus vyhláška 294 z roku 2015, co se týká dopravních značek," upřesňuje Milan Janda z odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Jde například o značku 'Sdílená zóna' nebo 'Dodržuj bezpečnou vzdálenost'. Dále je v sadě také deset videí nebo animací, které se zaměřují hlavně na krizové situace, třeba v připojovacích pruzích.

"Aby (žák autoškoly) viděl to chování, s kterým se může bohužel setkat. Běžně k němu dochází v rámci připojovacích pruhů. Nebo chování účastníků, kteří nevyhodnotí tu situaci správně. Cílem je samozřejmě edukace žadatelů tak, aby byli lépe připraveni na silnici," přiblížil místopředseda Asociace autoškol Jiří Novotný.

Vyzkoušejte si nové otázky a dopravní situace na speciálním webu:
www.noveotazky.cz

Kolik správných odpovědí musí žáci znát?

Každý žák by měl znát odpovědi na více než tisíc otázek, z nichž dvě stě padesát je nových.

Podle Novotného z Asociace autoškol v nich nejsou žádné záludnosti: "Cílem tvorby těch nových otázek není nachytávat účastníky na slovíčkaření, ale je to edukativní část. Jde o to, aby jestliže se naučím pravidla silničního provozu, tak jsem uměl odpovědět na všechny otázky."

Čtěte také

U závěrečné zkoušky dostane každý žák dvacet pět náhodně vybraných otázek, které mají pouze jednu správnou odpověď.

S čím mají nováčci největší problém? Kde nejčastěji chybují?

Nové otázky přidává resort do závěrečných testů už dva roky. Zatím ministerstvo zveřejnilo, že nejvíc chyb dělají žáci ve světelných křižovatkách a mají problémy s přednostmi v jízdě v pěších a obytných zónách.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio