Výzkum ukázal, že Česká republika leží na křižovatce cest vlků z různých koutů Evropy

12. leden 2019 08:33

V České republice žijí ve volné přírodě vlci. Prokázal to genetický výzkum ochránců přírody v letech 2017 a 2018. Na jihu Čech mají vlci také svá teritoria.

V jižních Čechách se nová vlčí teritoria nacházejí kromě Šumavy také v Novohradských horách a na Třeboňsku na česko-rakouském pomezí. Potvrdil to vedoucí projektu Aleš Vorel z České zemědělské univerzity v Praze.

Jediná vnitrozemská smečka už pátým rokem obývá Ralskou pahorkatinu v blízkosti Doks v Libereckém kraji. Rozmnožila se poprvé v roce 2014. Od té doby vlci postupně osídlují pohraniční hory od Krušných hor, přes Šluknovsko, Lužické hory až po Broumovsko, kde se kromě smečky v předešlé zimě usídlil i další vlčí pár.

Vlci se do Čech nejčastěji dostávají ze severu, ze středoevropské nížinné populace. „Její centrum se nachází v západním Polsku a Německu. Na Moravu a do Slezska se zatím šíří vlci ze slovenských a polských Karpat. Ojediněle se na naše území můžou dostat vlci až z Alp, odkud pochází právě jeden ze šumavských vlků,“ dodal Aleš Vorel.

Některé smečky na naše území zasahovaly jen nepatrně. V deseti případech se jednalo o smečky o třech a více jedincích, v pěti případech o vlčí pár, v jednom případě o teritoriálního vlka.

Vlci na Šumavě zaútočili na stádo ovcí, majitel má velké ztráty

Vlci se vracejí do volné přírody. Na Šumavu i na sever Čech

Vlci na Knížecích Pláních na Šumavě zaútočili na stádo ovcí. Šestnáct zabitých kusů našel jejich majitel přímo na pastvině, tři zraněné ovce musel veterinář utratit, další se ještě pokouší zachránit. Čtyři zvířata zmizela.

Ochránci monitorovali i chování vlků. „Například to, jak šelmy lesníkům a myslivcům pomáhají snižovat přemnožené kopytníky,“ informoval Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně.

Vlci mohou také napadat hospodářská zvířata. Jeden takový případ známe i ze Šumavy, na Knížecích Pláních v roce 2017 vlci zabili šestnáct ovcí.

Škody, které tyto šelmy působí na domácích zvířatech, ale nevzrůstají přímo úměrně stoupajícímu počtu vlků. Podle krajských statistik se sice v roce 2016 škody skokově zvýšily, ale v roce 2017 počet zabitých zvířat mírně poklesl, i když vlčí populace se více než zdvojnásobila. Podobný trend hlásí i sousední Sasko.

Spustit audio

Související