Vzácné stromy i volný vstup na trávník vrátil kastelán třeboňského zámku lidem

24. červenec 2017

Stromy, keře i květinové záhony v zámeckém parku v Třeboni se vrací do původní podoby. Zahradu založil Petr Vok na místě původních bažin už na začátku 17. století, charakter se průběžně měnil. V posledních letech ji obnovuje kastelán třeboňského zámku Pavel Hofman.

Do parku se vrátily rostliny, které tady dříve rostly - magnólie, pavlónie plstnatá, katalpa, moruše, hortenzie, hadí smrk, bříza černá nebo unikátní maklura pomerančová. Přibyly květinové záhony a keře růží, znovuobnovené je původní jezírko.

První změnu udělal kastelán Pavel Hofman už v 90. letech století minulého, kdy povolil lidem vstup na trávník. „Udělalo mi obrovskou radost, když návštěvníci překonali ten ostych a roztáhli si deku nebo si lehli jen do trávy. To mi skýtalo docela velké potěšení, že se ten experiment podařil,“ vzpomíná.

Parku navrací také pestrost. „Pokud se vrátíme do minulosti, tak v roce 1855 bylo v soupisu, který se mi podařilo objevit v archivu, celkem 358 druhů dřevin. Postupem času se snažím znovu park obohacovat, vracíme sem dřeviny, které tu dříve byly. Například morušovník pochází dokonce z Itálie a dovezl jsem ho koncem 90. let jako asi třícentimetrovou sazeničku,“ dodává.

V období jara, kdy je zeleň ostatních stromů poměrně světlá, zaujme buk červený. Kastelán má ale nejraději zvláštní kultivar lípy. „Má oproti jiným hodně světle zelené listy a ty květy jsou takové protáhlé,“ popisuje.

Třeboňský park láká místní i turisty. Otevřený je v červenci od 6 do 21 hodin, v srpnu od 6 do 20 hodin. „Je to něco úžasného. Já jsem z úplně opačného konce republiky, jsem tu v lázních a jsem uchvácena,“ chválí návštěvnice Milada.

V samotném třeboňském zámku by mohla vzniknout celoroční návštěvní expozice, a to v severním křídle, které vyklízí státní oblastní archiv. Jsou zde podle kastelána nejcennější části zámku s ohledem na výzdobu - takzvané císařské křídlo zámku, zlatý sál a lodžie s výhledem na park.

Začátek letošní návštěvnické sezóny byl sice podle kastelána Pavla Hofmana rozpačitý, ale nyní už je o prohlídky opět velký zájem. Nejvíc turistů chodí v úterý a v pátek, kdy lidem končí týdenní turnusy a na zámek vyrazí těsně před odjezdem.

V průměru se v posledních letech návštěvnost třeboňského zámku drží okolo 40 tisíc lidí ročně. Dalších 30 tisíc návštěvníků pak míří do Schwarzenberské hrobky, kterou zámek spravuje.

autor: pfr
Spustit audio