Vztahy mezi pořadateli kulturních akcí a hradeckým magistrátem zůstávají po krácení dotací napjaté

5. listopad 2019 10:47

I přes škrty v městském kulturním rozpočtu by se většina akcí zařazených do královéhradeckého Calendaria Regina příští rok měla uskutečnit. Pokračovat by měl i festival Na jednom břehu. 

Vedení města ve svém programovém prohlášení slibovalo, že dostane kulturu do ulic a že podle možností zvýší finanční podporu v programu Calendarium Regina. Jenže místo toho přišly škrty a tím se pořadatelé některých festivalů dostali do úzkých.

Čtěte také

Ještě příští rok by se ale většina z nich měla v Hradci Králové uskutečnit. Jediná akce, která Hradec Králové s jistotou opustí, je Hip Hop Kemp.

Škrty v dotacích pro prestižní královéhradecké kulturní a sportovní akce zařazené do Calendaria Regina původně vedení magistrátu obhajovalo tím, že potřebuje peníze na investice do majetku.

Podle posledních slov náměstkyně primátora Moniky Štayrové z hnutí ANO 2011 by ušetřená částka měla zůstat v kulturní sekci.
„My jsme snížili dotaci pro Calendarium Regina o 3 miliony s tím, že vlastně ony finanční prostředky nám na celé té kapitole kultury zůstávají. Takže záleží na tom, jak budeme jednat a k čemu dospějeme."

Zástupci města plánují další schůzky s ostatními pořadateli akcí Calendaria Regina

Nad některými zavedenými kulturními festivaly se ale stahují mračna. Nad svým dalším osudem přemýšlí třeba organizátoři Sborových slavností.

World music festival Na jednom břehu v Hradci Králové

„Rozhodně se musíme konat příští rok. Protože dva sbory, jeden ze Španělska a druhý z Malajsie, mají již zakoupené letenky. A počítáme také s jejich ubytováním. Takže jim to nemůžeme udělat. Byla by to ostuda především města. Takže my nyní budeme krýt záda městu, byť za situace, že nám byl příspěvek zkrácen na polovinu," říká umělecký ředitel festivalu Richard Uhlíř.

Čtěte také

Do problémů se dostal i hudební festival Na jednom břehu. Za aktuálních podmínek není podle organizátorů stávající forma ufinacovatelná.

Pořadatelka Martina Součková tak přemýšlí nad novou koncepcí.
„Já nyní jednám s velkými evropskými promotéry a zjišťuji jaká zásadní kapela v žánru world music nebo funky jede Evropou a má čas 30. května. Aby se nám podařilo naplnit letní kino jedním velkým koncertem."

Další koncerty by pak měly následovat v kině Bio Centrál a festival by se rozložil do celého roku. Vše ale bude záležet na dalších jednáních s magistrátem.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související