Vztahy vysoce citlivých. Jdou do hloubky, ale mohou mít tendenci k uzavřenosti

30. květen 2023

„Spousta lidí ke mně přichází s otázkou, zda patří také mezi vysoce citlivé,“ řekla v Balancu terapeutka a zážitková pedagožka Alena Wehle, která nedávno o vysoké citlivosti a své zkušenosti s ní vydala knihu. Pro mnoho lidí je prý úlevné zjistit, že jsou vysoce citliví. Že nejsou jiní, divní, nemocní. Jak se ale jejich charakterové rysy projevují ve vztazích?

„Mívají méně vztahů, opravdu málo. Ale je v nich hluboké pochopení. Vysoce citliví mají tendenci se uzavírat před okolním světem. Když jsou ve vztahu, orientují se právě jen na jednoho člověka. Někdy je jim v tom dobře, někdy oběma. Mají hluboké a velmi silné vztahy. Rizikem je, že toho na vztah položí hodně a ten to neunese. Když pak skončí, zjistí, že zanedbávali přátelské i jiné vazby. Nemají se s kým vídat, o koho opřít nebo se jen jít projít. Když jsou ve vztahu vysoce citliví oba, nabízí to cestu do klubového intenzivního prožívání, ale také nástrahy.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 5. června na webu podcastroku.cz.

„Před dvěma lety jsem slýchávala otázku, zda vysoká citlivost vůbec existuje. V odborných kruzích ještě nepanuje za zařízení vysoké citlivosti a jejich příčinách shoda. Ti lidé tu ale mezitím stále jsou a prožívají své životy. Vysoká citlivost je dar a také výzva, často je složitější najít návod sami na sebe. Když se jim to podaří, jsou v životě spokojenější.

Alena Wehle

Bývají rychle i snadněji zahlceni podněty, unaveni a přečerpání. Někdy ruší plány na poslední chvíli a bývá těžké to druhým vysvětlit. Vysvětlit, že si nevymýšlí nebo se nevymlouvají, ale prostě nemohou. Jsou často křehcí a zranitelní. Mají ale na druhou stranu nezřídka mnoho neobvyklých talentů, zejména souvisejících s kreativitou, uměním, vysokou míru empatie a porozumění. Mezi psychoterapeuty jich najdete mnoho.

Poslechněte si celý rozhovor s Alenou Wehle o vysoké citlivosti, vztazích a její nové knize.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.