Z Hořic až do mraků s architektkou Evou Le Peutrec, která už po celém světě navrhla 25 mrakodrapů

Eva Le Peutrec je dalším hostem cestovatelské talk show “Na cestách s Petrem Voldánem” a budeme se opravdu dost často na rozhlasových vlnách vznášet hodně vysoko. Staveb, které se “drápou” skutečně až do mraků - mrakodrapů - je už po světě nepočítaně. Ale mezi architektkami to zase až tak častá specializace není.

Tím spíš je obdivuhodné, že se na samotnou špičku v tomto oboru vyšplhala rodačka z Hořic. Eva Le Peutrec vám potvrdí, že její vazby na region východních Čech jsou velice těsné a uslyšíte, že jsou dokonce i pracovní.

Jen hned upozorním, že světově respektovaná architektka, ale i designérka, pro nás zatím mrakodrap nechystá.

Hořice, Nová Paka a pak už svět

A to doslova. Už jen výčet destinací, do kterých se společně při našem cestování můžete vydat, je hodně pestrý. Z města proslavených trubiček (nechyběly pochopitelně ani v mém cestovatelském kufříku a udělaly paní Evě velkou radost) a kameníků i sochařů se dostaneme ve vyprávění mé příjemné a vždy elegantní společnice postupně do Londýna, San Francisca, do Šanghaje a dalších míst v Číně, Paříži, Austrálii nebo do Nové Kaledonie.

Trubičky, otvírák, šálek Lamborghini, klika a další nápověda témat

To už budeme na francouzském území v Tichém oceánu. Tam architekta Eva Le Peutrec žije. Pochopitelně nikoli někde u země v domku, ale jak se na architektku mrakodrapů sluší, pěkně vysoko.

S architektkou v Pavilonu Expo 1958

Záměrně jsem hledal pro natáčení rozhovoru s architektkou mrakodrapů nějaké výjimečné místo.

Čtěte také

A povedlo se - kavárna “Bruselského pavilonu” v pražských Letenských sadech nám poskytla nejen reprezentativní, ale také inspirativní místo pro setkání. Navíc s výhledem na stavbu, která míří do mraků, na nejvyšší stavbu hlavního města - na Žižkovskou televizní věž.

To propojení s Bruselem, naším úspěšným pavilonem, ale i s 216 metrů vysokou dominantou Prahy nám nabídlo spoustu témat k povídání - a tak se z pořadu dovíte, kdy Eva Le Peutrec navrhla svůj první mrakodrap, jaká stavba byla vlastně nejvyšší v místech, kde prožívala u nás mládí i jaké to je být letuškou.

Otvírák lahví, toulavé boty i Bořek Šípek

Nikoli náhodou jsem měl na Evu Le Peutrec připravený v cestovatelském kufříku i otvírák lahví.

Čtěte také

A ona také okamžitě reagovala, protože jeden ze světoznámých mrakodrapů je znám pro svůj zvláštní tvar jako “Otvírák lahví”. Šanghajské finanční centrum se natahuje k mrakům až do výšky neuvěřitelných 492 metrů. Já jsem ho při své cestě do Šanghaje vidět nemohl, stojí od roku 2008. Pro mého hosta v pořadu “Na cestách” je to mrakodrap pochopitelně dobře známý.

Ale neptal jsem se jen na výšku mrakodrapů, Eva Le Peutrec nám poví kolik “měří” mrakodrap i do země, jak se v takových budovách snášejí otřesy zemětřesení, kam všude po světě ji zanesly toulavé boty a zmíníme se také o osobnosti nám oběma dobře známé. Bořka Šípka, který architektce (tehdy ještě jako Evě Hendrychové) gratuloval k úspěšnému ukončení studií na Technické univerzitě v Liberci, nám připomněl jeho malý svícen z mého kufříku.

Le Peutrec Eva - Lamborghini Hotel

Žila na čtyřech kontinentech

Kromě toho miluje výhledy, byla ve více než čtyřiceti zemích světa a kdysi se bála i výšek. Pak ale v devětadvaceti letech projektovala svůj první mrakodrap, který se realizoval. Také o tom je náš rozhovor, ve kterém cestujeme s Evou Le Peutrec. Jsem rád, že jsem měl “kliku” a mohli jsme se setkat u mikrofonu pořadu “Na cestách” při jednom z jejích ojedinělých pobytu v České republice.

Čtěte také

A kliku jsem měl i v kufříku - architektka mrakodrapů se totiž věnuje i designu a “obyčejnou” leč unikátní kliku navrhla pro firmu z Dobrušky. Vidět ji mohli i návštěvníci prestižní pražské podzimní přehlídky designu Designblok 2023. Do budoucna by se prý chtěla designu věnovat i víc - možná včetně porcelánu. Takže se třeba mohu těšit, že vedle šálku na espresso od Jana Kaplického budu mít ve sbírce i šálek s podpisem Eva Le Peutrec.

Až ke kávě a designu jsme se dostali v nesmírně pohodovém a zajímavém rozhovoru pro nejnovější vydání mého pořadu “Na cestách”, který si na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice můžete poslechnout v premiéře v pondělí 23. října 2023 jako obvykle po zprávách v 18 hodin.

A nebo si cestovatelskou talk show najít v rozhlasovém audio archivu. S rodačkou z Hořic Evou Le Peutrec se na Vás těšíme.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související