Z mapy Karvinska zmizí další šachta. Chystá se zasypání jedné z jam dolu Darkov

7. únor 2024 06:12

Karviná přijde o další část hornické historie. Chystá se tam zasypání a likvidace jedné z jam dolu Darkov. Je v areálu takzvaného Pomocného závodu hned vedle oblíbené rekreační oblasti známé jako Karvinské moře.

Dlouhých 28 let pracuje pan Marcel na darkovském pomocném závodě, který je technickou podporou dolu Darkov třeba kvůli větrání. Jak dlouho tam ještě zůstane, zatím neví. Už za necelý měsíc – 1. března se začnou lít do téměř 900metrové jámy první kubíky betonu.

„Podle harmonogramu prací by likvidace jámy měla být ukončena na konci roku 2025,“ potvrdil mluvčí státního podniku Diamo Tomáš Indrei.

Čtěte také

A už se řeší, co bude dál s oploceným areálem na okraji Karviné. Využití se určitě najde v rámci celkové obnovy hornické krajiny, v souladu s plány Moravskoslezského kraje.

„Vidíme určitě návaznost na Karvinské moře i na areál lázní v Darkově. Je to vize spíše rekreačního klidového areálu a s tímto by měla být zadána i nějaká studie proveditelnosti takového záměru do budoucna,“ dodává vedoucí projektu Petr Birklen.

Mizí i šachta v Orlové

Před očima mizí také důl Lazy v sousední Orlové. Letos by měla jít k zemi jeho největší dominanta. „Předložili jsme ke schválení projektovou dokumentaci k likvidaci té skipové betonové věže, která by se měla odstřelit. Práce by měly být ukončeny v roce 2025,“ prozradil už dříve Josef Lazárek z Diama.

Čtěte také

Definitivní to ale není, Diamo ještě čeká na potvrzení přesného rozpočtu pro tento rok. To také ujasní i pokračování zániku povrchové části dolu Frenštát v Beskydech. „Ve Frenštátu jsme už dokončili zásyp obou jam a i první etapu demoličních prací,“ dodává Tomáš Indrei z Diama.

Zatímco právě u dolu Frenštát je jisté, že umožní rozšíření obce Trojanovice, u dalších likvidovaných šachet na Karvinsku ještě budoucnost jasná není.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související