Z mrtvých po vzoru Ježíše vstávají herní postavy i celé série. Hledání vajíček může být celoroční aktivita

29. březen 2024

Her s velikonoční tématikou sice moc není, Jarda, Šárka a Lukáš si ale přesto našli cestičku, jak křesťanské svátky propojit se svým oblíbeným koníčkem. Vstávání z mrtvých je totiž ve hrách překvapivě prevalentním námětem, stejně jako se to v nich hemží easter eggy. Hledání skrytých odkazů a narážek se navíc nemusíte oddávat jen o Velikonocích.

Zatímco Jarda prý vejce hledá hlavně v reálném životě a svém batůžku, Lukáš se Šárkou ho provozují raději virtuálně. Herní easter eggy mohou mít mnoho podob, od přiznaných poct jiným hrám přes popkulturní odkazy, vývojářské vtípky až po easter eggy, které easter eggy vlastně nejsou. Šárka vzpomíná na první podivnost, kterou si ve hře našla sama - na Měsíc, který se v GTA 3 z roku 2001 zvětšuje, když po něm vystřelíte odstřelovačskou puškou. Že šlo ve skutečnosti o zapomenuté textury a nerozhodný tým grafiků, nikoliv o odkaz na něco hlubšího, přitom jeden z programátorů hry odhalil teprve nedávno.

Easter eggy se to ve hrách jen hemží, stejně jako se ve spoustě titulů vstává z mrtvých, ať už jde o návraty domněle mrtvých postav, anebo celý mechanismus oživování. Zajímavě si s ním poradily třeba hry žánru souls, který založilo japonské studio FromSoftware, kde je po smrti protagonisty potřeba si dojít pro ztracené zkušenosti na místo skonu. Diametrálně odlišný přístup pak nabízejí hry z žánru roguelike, kde se smrt pokaždé rovná novému začátku.

Moderátoři probrali i tituly, kde smrt nepůsobí jako trest, ale třeba i coby jediná cesta kupředu, případně jako zajímavá příležitost. A nakonec došlo i na herní značky, které se úspěšně vrátily ze záhrobí, ovšem i na ty, které by na druhém břehu raději měly zůstat.

Zvládnul své zmrtvýchvstání lépe Doom, nebo XCOM? Jaký je Jardův oblíbený easter egg a kdo mu ho vyfouknul? Poslechněte si celý díl Questu, který si pohrává s velikonoční herní tématikou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.