Z nájmu do svého. Takový plán má vedení charity v Hranicích. Na investice do vlastního zázemí získalo dotaci

14. únor 2024 11:25

Vedení hranické charity chystá investici do nového zázemí. Za 12 milionů korun koupila s pomocí dotace nevyužitou budovu bývalé mateřinky, kterou nechá zrekonstruovat. Do oprav by se dělníci měli pustit v létě. Do nového sídla se chce charita přestěhovat ze všech svých pronajatých prostor, které jejím potřebám kapacitně ani vybavením nestačí.

V suterénu objektu v Purgešově ulici hranická charita sídlí více než dvě desítky let. Ve skladu jsou desítky složených invalidních vozíků, krabic, vysoušeče, chodítka a k tomu drogerie a potraviny. Všechno úhledně vyskládané v regálech.

„Tím, jak se služby v kompenzačních pomůckách a vůbec potravinové pomoci postupně rozvíjejí a nabalují se na to klienti, tak se ukazuje, že ta místnost je prostě malá. Už jsme na hranici možností,“ říká Jan Hegar, ředitel charity.

Už brzo by se to ale změnit. Charita koupila v Komenského ulici nevyužitou budovu ze 70. let minulého století, kde sídlila mateřská školka. Přebudovat ji chce na své nové sídlo. „Poloha pro sídlo charity a všech sociálně zdravotních služeb je výborná. Je to poměrně v centru města, takže počítáme s propojením veřejnosti, charity z města. Takže lidé se tady u nás budou moct projít, případně si tady na zahradě odpočinout. Nemělo by to sloužit čistě jen charitě, ale také veřejnosti,“ dodává Hegar.

Na rekonstrukci objektu charitě přispěla šesti miliony korun hranická radnice, finanční pomoc přislíbila i na jeho rekonstrukci. „Charita je významným doplňkem činnosti sociální práce vůbec pro obyvatele města. A bohužel vzhledem k věkové populaci a jak nám bude přibývat starších lidí a sociálně potřebných, tak to vnímáme jako významnou podporu toho umožnit jim mít důstojné zázemí a rozšíření svých prostor, protože to budou pro tu práci potřebovat a je to hlavně pro naše lidi, pro naše občany,“ uvádí starosta Daniel Vitonský z hnutí ANO.

Dotace pokryje většinu, ale ne všechno

Většinu z 90 milionů korun potřebných na rekonstrukci pokryjí dotace, i tak ale Jan Hegar řeší další dofinancování. „Věříme, že zbývající část šesti milionů se nám podaří sehnat jednak za spoluúčasti kraje, ale také budeme hledat podporu v okolních firmách a obcích regionu,“ dodává Hegar.

Opravy v Hranicích začnou v létě a stěhování do nového má ředitel Hegar naplánované na rok 2026.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související